Snuppa, langhåret kurilsk bobtail
Kurilsk bobtail langhår
Snuppa, langhåret kurilsk bobtail
Av .
Korthåret kurilsk bobtail
Kurilsk bobtail korthår
Korthåret kurilsk bobtail
Av .

Kurilsk bobtail er en russisk katterase. Rasen er ikke revirhevdende, men lever i flokk, og hannene hjelper gjerne med å oppfostre kattunger.

Faktaboks

Etymologi

av øygruppen Kurilene i Russland

Også kjent som

engelsk: Kurilean Bobtail

Beskrivelse

Rasen kjennetegnes ved sin korte hale som i de fleste tilfeller er kortere enn 8 cm (i avl og på utstilling skal den være mellom 3 og 8 cm). Rasen er mellomstor til stor, med kompakt kropp, solid beinbygning, der bakbeina er lengre enn forbeina. Halen er ofte formet som en pompong. Hver hale er unik og kan ofte sammenliknes med menneskers unike fingeravtrykk.

Kurilsk bobtail finnes i både korthåret (kurilsk bobtail korthår) og langhåret (kurilsk bobtail langhår) versjon, og kan komme i de fleste farger og mønstre, med unntak av maskefarger.

Historikk

Rasen er en naturrase som har utviklet seg og eksistert i isolasjon i en lengre periode (minst 150 år). Rasen kommer fra øygruppa Kurilene, som ligger mellom den russiske halvøya Kamtsjatka og den japanske øya Hokkaido. Kurilsk bobtail er kjent for å være gode svømmere, samt dyktige fiskere og jegere. I Russland finnes det dokumentasjon på at rasen ble hentet hjem fra Kuriløyene av det russiske militæret allerede på midten av det 1900-tallet. Rasen har vært godkjent i Norge (NRR/FIFé) siden 2002.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg