Kromosomfordobling er en dobling av antall kromosomer sammenliknet med det som er vanlig for en art. Individer som har flere enn to kromosomsett kalles polyploide. Prosessen fører noen ganger til artsdannelse, eller nye varieteter.

Kromosomfordobling og polyploidi er mest utbredt blant planter, og er viktig for evolusjon av nye plantearter. En hybridisering med påfølgende kromosomfordobling kan potensielt gi opphav til en ny art.

Kromosomfordobling brukes iblant som en teknikk i planteforedling, for eksempel for å øke innholdet av ønskede stoffer i plantene. Teknikken brukes også for å øke størrelsen på organer hos planter, for eksempel blomster. Den kan også brukes for å gjenopprette fertilitet og dermed gi grunnlag for videre planteforedling. Ulike stoffer brukes for å få kromosomfordobling hos planter, for eksempel colchicin og nitrogenoksid.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg