Noen stoffer fra planteriket, kalt spindelgifter, kan binde seg til spindelapparatet og blokkere celledeling. Spindelapparatatet er en bevegelig samling mikrotubuli (kinetokore mikrotubuli, fra gresk 'kinein', som betyr bevege; og choros, som betyr sted, kjernespole) som hører med til cytoskjelettet i cellen og deltar i atskillelsen av homologe kromosomer under celledeling.  Eksempler på spindelgifter er colchicin, taxol, vincristin og vinblastin.

Colchicin er et alkaloid i tidløs eller høstkrokus (Colchicum autumnale). Colchicin blokkerer polymerisering av mikrotubuli, og  celledelingen blir hemmet. Colchicin hindrer fordelingen av kromosomer, slik at alle kromosomene fra morcellen ender opp som fire sett med kromosomer i en av dattercellene, som gir en tetraploid. Colhcicin er blitt brukt til å lage polyploide planter med doblet kromosomtall.

Taxol er et terpenoid isolert fra den brunfargete skjellaktige barken til stillehavsbarlind (Taxus brevifolia) og himalayabarlind (Taxus wallichiana). Taxol påvirker nedbrytningen av mikrotubuli under celledelingen og blir brukt i kjemoterapeutisk kreftbehandling, kommersielt kalt paclitaxel.

Vinblastin er et vincaalkaloid isolert fra Catharanthus roseus syn. Vinca rosea), og finnes sammen med alkaloidet vincristin. Vinblastin og vincristin binder seg til tubulin og hemmer dannelse av mikrotubuli, og blir benyttet til kjemoterapi i kreftbehandling.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.