spindelgift

Artikkelstart

Noen stoffer fra planteriket, kalt spindelgifter, kan binde seg til spindelapparatet og blokkere celledeling. Spindelapparatatet er en bevegelig samling mikrotubuli (kinetokore mikrotubuli, fra gresk 'kinein', som betyr bevege; og choros, som betyr sted, kjernespole) som hører med til cytoskjelettet i cellen og deltar i atskillelsen av homologe kromosomer under celledeling. Eksempler på spindelgifter er colchicin, taxol, vincristin og vinblastin.

Faktaboks

Også kjent som

Mitosegift.

Colchicin er et alkaloid i tidløs eller høstkrokus (Colchicum autumnale). Colchicin blokkerer polymerisering av mikrotubuli, og celledelingen blir hemmet. Colchicin hindrer fordelingen av kromosomer, slik at alle kromosomene fra morcellen ender opp som fire sett med kromosomer i en av dattercellene, som gir en tetraploid. Colhcicin er blitt brukt til å lage polyploide planter med doblet kromosomtall.

Taxol er et terpenoid isolert fra den brunfargete skjellaktige barken til stillehavsbarlind (Taxus brevifolia) og himalayabarlind (Taxus wallichiana). Taxol påvirker nedbrytningen av mikrotubuli under celledelingen og blir brukt i kjemoterapeutisk kreftbehandling, kommersielt kalt paclitaxel.

Vinblastin er et vincaalkaloid isolert fra Catharanthus roseus syn. Vinca rosea), og finnes sammen med alkaloidet vincristin. Vinblastin og vincristin binder seg til tubulin og hemmer dannelse av mikrotubuli, og blir benyttet til kjemoterapi i kreftbehandling.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg