Kredittvurdering, også kalt kredittsjekk, er en kontroll av en persons eller virksomhets evne til å betjene gjeld. For å utføre kredittvurdering skal det alltid foreligge en saklig grunn, slik som ved søknad om kreditt. Kredittvurdering er vanlig før inngåelse av strøm- eller mobilabonnement, innvilgelse av kredittkort, innvilgelse av lån eller kjøp med avbetaling.

Kredittsjekk utføres av et kredittopplysningsforetak. Kredittopplysningsforetaks behandling av opplysninger reguleres gjennom kredittopplysningsloven og kredittopplysningsforskriften som begge trådte i kraft 1. juli 2022. Datatilsynet fører tilsyn med at regelverket etterleves. Kredittopplysningsvirksomheter må også følge personvernopplysningsloven og personvernforordningen.

Kredittopplysningsforetaket innhenter kredittopplysninger, blant annet om inntekt, gjeld, alder, bosted, jobbsituasjon og eventuelle betalingsanmerkninger eller inkassosaker, fra offentlige kilder som Folkeregisteret, Skattedirektoratet, gjeldsinformasjonforetak og Brønnøysundregistrene. Kredittopplysningsloven setter også begrensninger for hva slags informasjon som kan samles inn. Man kan ikke innhente opplysninger som, for eksempel, rasemessig eller etnisk opprinnelse, politisk oppfatning, seksuell orientering, religion eller fagforeningsmedlemskap.

Basert på innhentet informasjon utarbeider kredittopplysningsforetaket en såkalt kredittscore som sier noe om personen eller foretaket som vurderes er kredittverdig. Kredittscoren spenner fra 1 til 100 eller 1 til 1000, hvor høy score forbindes med lav risiko. En person som har blitt kredittvurdert, skal få et gjenpartsbrev som informerer om at det er gjort en slik vurdering. Det skal gis informasjon om hvem som har bedt om kredittvurdering, hvilke opplysninger som er gitt ut og kilden for opplysningene.

Både personer og selskaper kan sette en frivillig sperre mot kredittvurdering hos kredittopplysningsforetakene. Sperren vil ikke gjelde dersom banker og finansieringsinstitusjoner trenger opplysninger i forbindelse med risiko- og soliditetsvurderinger. Sperren gjelder heller ikke ved forespørsler fra inkassobyråer.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg