kredittvurdering

Artikkelstart

Kredittvurdering, også kalt kredittsjekk, er en kontroll av en persons eller virksomhets evne til å betjene egen gjeld.

For å utføre kredittvurdering skal det alltid foreligge en saklig grunn, slik som ved søknad om kreditt. Kredittvurdering er vanlig før inngåelse av strøm- eller mobilabonnement, innvilgelse av kredittkort, innvilgelse av lån eller kjøp med avbetaling.

Kredittsjekk utføres av et kredittopplysningsforetak med konsesjon fra Datatilsynet. Det er fire kredittopplysningsforetak som har konsesjon til å kredittvurdere privatpersoner i Norge: Bisnode, Creditsafe, Experian og Evry. Kredittopplysningsforetaket innhenter kredittopplysninger, blant annet om inntekt, gjeld og eventuelle betalingsanmerkninger, fra offentlige kilder som Folkeregisteret, Skatteetaten, gjeldsregisteret og Brønnøysundregistrene.

Basert på innhentet informasjon utarbeider kredittopplysningsforetaket en såkalt kredittscore. Kredittscoren spenner fra 1 til 100 eller 1 til 1000, hvor høy score forbindes med lav risiko. En person som har blitt kredittvurdert, skal få et gjenpartsbrev som informerer om at det er gjort en slik vurdering. Det skal gis informasjon om hvem som har bedt om kredittvurdering, hvilke opplysninger som er gitt ut og kilden for opplysningene.

En person kan sette en frivillig sperre mot kredittvurdering hos kredittopplysningsforetaket. Sperren vil ikke gjelde dersom banker og finansieringsinstitusjoner trenger opplysninger i forbindelse med risiko- og soliditetsvurderinger. Sperren gjelder heller ikke ved forespørsler fra inkassobyråer.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker:

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg