inkasso

Artikkelstart

Inkasso er inndriving av forfalte pengekrav, for eksempel ubetalte regninger.

Faktaboks

Uttale
inkˈasso
Etymologi
av in- og latin ‘kiste, kasse’

Inkasso foretas direkte av den man skylder penger eller ved hjelp av en inkassator (for eksempel et inkassoforetak) som kreditor gir fullmakt. For å drive med inkasso på vegne av andre må man ha inkassobevilling fra Finanstilsynet. Inkassovirksomhet kan også foretas i medhold av advokatbevilling.

Inkassovirksomhet reguleres av inkassoloven av 13. mai 1988 og står under tilsyn av Finanstilsynet. Det er et krav om at virksomheten skal drives i samsvar med god inkassoskikk. Det er i strid med god inkassoskikk å bruke metoder som utsetter noen for urimelig påtrykk, skade eller ulempe. Norske Inkassobyråers Forening er interesseorganisasjon for inkassobyråer i Norge.

Før inkassotiltak kan settes i verk, skal skyldneren ha fått skriftlig varsel om dette, samt en frist til å betale på minst 14 dager. Oversittes denne fristen, skal skyldneren få en betalingsoppfordring med en ny frist på minst 14 dager til å betale eller eventuelt komme med innsigelser mot kravet. Betalingsoppfordringen skal angi at manglende betaling kan føre til ytterligere kostnader for skyldneren og til rettslig inndriving. Oversittes også denne fristen, skal inkassator vurdere om kravet er rimelig, og kravet kan så gå til rettslig inndriving.

Fordringshaver kan kreve erstatning av skyldneren for kostnadene ved inndrivingen. Dersom skyldneren har betalt innen den første varslingsfristen på 14 dager, kan imidlertid fordringshaver ikke kreve erstattet vederlag til inkassoforetak.

Som klageinstans for privatpersoner som mener seg behandlet i strid med god inkassoskikk, ble Inkassoklagenemnda opprettet i 2003. Nemnda er basert på en avtale mellom Forbrukerrådet og Norske Inkassobyråers Forening, som hver har to representanter i nemnda.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg