Avbetaling, avdragsvis betaling. Etter kjøpekontrakten skal kjøperen betale en del kontant og resten av kjøpesummen avdragsvis etter å ha mottatt gjenstanden, og den gir selgeren rett til å ta varen tilbake hvis avdragene ikke betales i rett tid (salgspant). Selgeren overdrar normalt sine rettigheter etter avbetalingskontrakten, sammen med eventuelle gjeldsbrev eller veksler utstedt for avdragene, til en bank eller et finansieringsselskap mot utbetaling av det beløp kjøperen skylder med fradrag av renter og omkostninger (diskontering). Ved forbrukerkredittkjøp er det ikke tillatt å benytte veksler eller omsetningsgjeldsbrev. Avbetalingshandelen har et veldig omfang, og det knytter seg store nærings- og forbrukerinteresser til den.

Kjøp på avbetaling er undergitt kjøpsloven av 13. mai 1988, men de særlige spørsmål som gjelder kjøpesummens betaling er regulert bl.a. ved kredittkjøpsloven av 21. juni 1985 nr. 82. Se kredittkjøp.

I de senere år har bruken av tradisjonell avbetaling blitt sterkt redusert og i stedet erstattet av annen forbrukskreditt, først og fremst kredittkort.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.