Krattmjølke
Krattmjølke
Krattmjølke
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Krattmjølke er en flerårig urt i mjølkefamilien. Dette er en ganske stor mjølkeart som er vanlig over det meste av landet. Krattmjølke ligner ganske på mye på bergmjølke, men vokser generelt fuktigere enn denne og er som regel mindre forgreina. Blomstene er rosa med opptil ti millimeter lange kronblad og fireflika arr.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Epilobium montanum
Beskrevet av
Carl von Linné
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Utseende

Plantene blir mellom 40 og 80 centimeter høye og de har motsatte, hele og tanna blad med avrunda basis, nesten uten bladstilk. Krattmjølke er som regel lite forgreina. Plantene overvintrer med tjukkblada turioner, det vil si forkorta, kompakte overvintringsskudd. Blomstene har fire frie begerblad og fire frie, rosa kronblad som er seks til ti millimeter lange og med et skar i toppen. Blomstene har åtte pollenbærere og et fireflika arr. Fruktknuten er undersittende og har tiltrykte, rette hår og sprikende kjertelhår, noe som skiller krattmjølke fra den snarlike bergmjølke som kun har dunhår på fruktknuten. Frukta er en lang smal kapsel som sprekker opp og frigjør de mange små frøene som har frøull som gir effektiv vindspredning.

Utbredelse

Krattmjølke vokser i lauvskog, skogkanter, rasmark og beitemark, i tillegg til åkerkanter og som ugras i hager. Arten finnes over det meste av landet, men er mindre vanlig i Finnmark. Verdensutbredelsen er Europa, Vest-Asia og Japan.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

krattmjølke
Epilobium montanum
Tidligere vitenskapelig navn
Epilobium hypericifolium Tausch
Artsdatabanken-ID
102846
GBIF-ID
3664083

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg