kragehai

Utstoppet eksemplar av kragehai, Chlamydoselachus anguineus. Utstilt i Paris, på Aquarium tropical du Palais de la Porte Dorée.
Lisens: CC BY SA 3.0

Kragehai er en bruskfiskart i kragehaifamilien (Chlamydoselachidae) i ordenen seks- og sjugjellede haier. Den er eneste art i familien.

Faktaboks

også kjent som:
Chlamydoselachus anguineus

Beskrivelse

Kragehaien er den mest primitive nålevende hai. Mens de fleste haier er sterkt overbitt, så er over- og underkjeven til kragehaien like lange. Den har 6 gjellespalter, hver med et kort frynseformet gjellelokk. Det ser ut som fisken har en 6-dobbelt krage, derav navnet.

Kroppen er avlang, smal, opptil 190 cm lang og ensfarget brunlig. Ryggfinnen og gattfinnen sitter langt bak, og halen er lang og sterkt skjev. Kragehaien har en rekke primitive trekk i den anatomiske bygningen.

Levevis

Kragehaien lever av fisk. Den lever mest pelagisk, og forekommer enkeltvis på 200–1100 meters dyp. Hunnen føder levende unger, opptil 12 stykk som er 60 cm lange. Arten er ofte tatt på dypline i japanske farvann etter 1970.

Utbredelse

Kragehaien er utbredt over alle hav, men den er fåtallig (cirka 25 funn) i Nord-Atlanteren. Det er ett kjent funn fra Varangerfjorden i 1896.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg