Adoxa moschatellina

Adoxa moschatellina, moskusurt er en ganske liten urt som blomstrer tidlig om våren. Foto fra: Røgbølle sø, Lolland, Danmark

Sambucus nigra

Sambucus nigra, svarthyll er en stor busk som blir opptil fem meter høy. Foto fra: Sejs, Silkeborg, Danmark

Korsvedfamilien består hovedsakelig av busker, men noen av artene er urter. Plantene i denne familien har motsatte blader som ofte er sammensatte. Blomstene er overveiende femtallige, men firetallighet forekommer også. Dyrepollinering er gjennomgående i familien og fruktene er som regel steinfrukter. Familiens arter forekommer hovedsakelig i tempererte strøk på den nordlige halvkule. Totalt artstall er rundt 200, langt de fleste i slekta krossved. I Norge er det to arter som regnes som opprinnelig viltvoksende; moskusurt og krossved og to arter som regnes som ganske naturaliserte; rødhyll og svarthyll.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Viburnaceae

Denne familien er en ganske ny sammenstilling som er gjort som følge av bruk av nyere genetiske metoder i analyse av slektskap. Familien består av den tidligere moskusurtfamilien som besto av kun den ene slekta moskusurt (Adoxa) med en eller høyst to arter og de to ganske store slektene hyll (Sambucus) og krossved (Viburnum) som tidligere har vært inkludert i kaprifolfamilien.

Det systematiske navnet Viburnaceae har vist seg å være det eldste lovlig publiserte navnet og brukes nå som navn på den nye familien. Familien er gitt norsk navn etter korsved, Viburnum. I tillegg til de tre slektene nevnt over inkluderes to endemiske, monotypiske slekter fra henholdsvis Tibet og Sichuan; Sinadoxa og Tetradoxa.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

korsvedfamilien
Viburnaceae
Artsdatabanken-ID
101698
GBIF-ID
2510

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg