Moskusurt er en flerårig plante som er mellom fem og femten centimeter høy, med en særegen blomsterstand bestående av fem blomster i toppen av stengelen. Blomstring skjer meget tidlig om våren og planten finnes på skyggefulle steder med god moldjord, oftest på kalkgrunn. Arten er funnet spredt på Østlandet og mer sjeldent i kyst- og fjordstrøk til Surnadal og videre noen steder i Nordland og i Øst-Finnmark.

Moskusurt er en sped, olivengrønn plante med to dobbelt trekopla grunnblader og to trekopla blader omtrent midt på stengelen. Stenglene vokser opp fra en kort jordstengel med tannforma skjellblad. I toppen av stengelen sitter en tett blomsterstand med fire femtallige blomster i krans vendt utover og en toppstilt, firetallig blomst. Moskusurtens blomster har to eller tre begerblad og små, gulgrønne kronblad. Blomstene har dobbelt så mange pollenbærere som kronblad og like mange arrfliker som kronblad.

Trolig er plantens moskusduft vel så viktig for å tiltrekke mulige pollinatorer som blomstenes visuelle uttrykk. En studie fra England tyder på at de viktigste besøkerne til blomstene der er vårfluer, ulike tovinger og nattfly. Fruktene kan ha inntil fem frø og stengelen bøyes ned mot bakken ved modning. Frøa er som hos blåveis, maurspredd.

Systematisk plassering av moskusurt har lenge vært utfordrende – arten har ofte vært plassert i en egen familie. Nyere genetiske metoder har vist at de nærmeste slektningene er hyll og krossved og disse slektene inkluderes nå med moskusurt i den utøka moskusurtfamilien.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.