Forbruksundersøkelser, undersøkelse som skal gi et bilde av hvordan husholdningers utgifter fordeler seg på de ulike varer og tjenester.

Den norske forbruksundersøkelsen gir blant annet vektgrunnlaget for konsumprisindeksen og gjør det mulig å beregne hvordan endringer i subsidier og avgifter på varer og tjenester vil virke på husholdninger med ulike totale forbruksutgifter, med ulikt antall personer og med personer i ulik alder (barnefamilier, eldre, enslige).

Statistisk sentralbyrå gjennomfører forbruksundersøkelser ved at et representativt utvalg husholdninger fører regnskap over sine utgifter i to uker og blir intervjuet om større anskaffelser med mer. Regnskapene er fordelt over hele året.

De første forbruksundersøkelser i Norge omfattet et mindre antall husholdninger fra de større byene, mest arbeiderfamilier. De viktigste var undersøkelser i 1912/13, 1927/28, 1947/48 og 1951/52.

Den første undersøkelsen der utvalget av husholdninger var representativt for hele befolkningen, ble gjennomført i 1958. Det var lignende undersøkelser med store utvalg i 1967 og 1973.

Fra og med 1974 har Statistisk sentralbyrå gjennomført årlige undersøkelser med mindre utvalg. Bred publisering skjer for tre år sammenveid.

Forbruksundersøkelsen på SSBs hjemmesider.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.