Nasjonalregnskap, regnskapsmessig oppstilt oversikt over den økonomiske virksomheten i et land. Det bygger på et system av begreper for produkt- og inntektsstrømmer og stilles opp etter prinsippene for dobbelt bokføring.

Hovedformålet med nasjonalregnskapet er å gi en systematisk oversikt over økonomien i et land sett under ett, slik at en får oversikt over de transaksjoner som foregår mellom ulike sektorer innenlands og mellom landet og resten av verden.

I nasjonalregnskapet har en tre hovedsektorer: privat sektor, offentlig sektor og utlandet.

Med utgangspunkt i nasjonalregnskapet kan en foreta samfunnsøkonomiske analyser og planlegge den økonomiske politikken.

I kartleggingen benyttes begrepsdefinisjoner og klassifikasjoner som er utarbeidet av internasjonale organisasjoner. Når en bruker like definisjoner, er det mulig å sammenligne økonomiene i forskjellige land.

Retningslinjer for utarbeidelse av nasjonalregnskap er gitt i System of National Accounts som er utarbeidet av FN i samarbeid med OECD, Det internasjonale pengefond (IMF), Verdensbanken og EU-kommisjonen. På grunn av EØS-avtalen, er Norge forpliktet til å følge retningslinjene fra EU.

Nasjonalregnskapet føres ikke på samme måte som regnskaper i bedrifter hvor de enkelte transaksjonene registreres etterhvert som de blir foretatt.

Grunnlaget for nasjonalregnskapet er primærstatistikken for ulike områder av næringslivet, de offentlige regnskaper og annen statistikk. Nasjonalregnskapet utarbeides i Norge av Statistisk sentralbyrå.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.