Nasjonalregnskap er en regnskapsmessig oppstilt oversikt over den økonomiske virksomheten i et land. Det bygger på et system av begreper for produktstrømmer og inntektsstrømmer og stilles opp etter prinsippene for dobbelt bokføring.

Faktaboks

Uttale
nasjonˈalregnskap

Hovedformålet med nasjonalregnskapet er å gi en systematisk oversikt over økonomien i et land sett under ett, slik at en får oversikt over de transaksjonene som foregår mellom ulike sektorer innenlands og mellom landet og resten av verden.

I nasjonalregnskapet har en tre hovedsektorer: privat sektor, offentlig sektor og utlandet.

Med utgangspunkt i nasjonalregnskapet kan en foreta samfunnsøkonomiske analyser og planlegge den økonomiske politikken.

Kartlegging

I kartleggingen benyttes begrepsdefinisjoner og klassifikasjoner som er utarbeidet av internasjonale organisasjoner. Når en bruker like definisjoner, er det mulig å sammenligne økonomiene i forskjellige land.

Retningslinjer for utarbeidelse av nasjonalregnskap er gitt i System of National Accounts, som er utarbeidet av FN i samarbeid med OECD, Det internasjonale pengefond (IMF), Verdensbanken og EU-kommisjonen. På grunn av EØS-avtalen er Norge forpliktet til å følge retningslinjene fra EU.

Nasjonalregnskapet føres ikke på samme måte som regnskaper i bedrifter, hvor de enkelte transaksjonene registreres etterhvert som de blir foretatt.

Grunnlaget for nasjonalregnskapet er primærstatistikken for ulike områder av næringslivet, de offentlige regnskaper og annen statistikk. Nasjonalregnskapet utarbeides i Norge av Statistisk sentralbyrå.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg