turn

Turn. 1. Skranke (kvinner). 2. Svingstang. 3. Bom. 4. Hopp på hest (kvinner). 5. Ringer. 6. Hopp på hest (menn). 7. Skranke (menn). 8. Frittstående gymnastikk. 9. Bøylehest. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Turn er en konkurranseidrett med øvelser i frittstående gymnastikk og i apparatene hopp, bøylehest, skranke, svingstang og ringer for menn og hopp, skranke og bom for kvinner.

Man konkurrerer i mangekamp både individuelt og for lag, det vil si sammenlagt for alle apparater (sekskamp for menn, firekamp for kvinner), samt individuelt i hvert apparat.

Apparater

  • Frittstående gymnastikk er smidighetsøvelser, balanseøvelser, kraftøvelser, sprang og volter på en kvadratisk gulvflate; kvinner gjennomfører øvelsene til musikk.
  • Hopp er akrobatiske sprang over en bukk (hest) med håndanslag på hesten og landing på en matte.
  • Bøylehest er kontinuerlige benkretser over en bukk med håndfeste avvekslende i to bøyler og på bukken.
  • Skranke er et apparat med to parallelle stenger (holmer), for menn i samme og for kvinner i forskjellig høyde. Øvelsene er svingøvelser under, mellom og over holmene, kombinert med balanseøvelser, styrkeøvelser og volter. I herreskranke turnes det stort sett langs holmene, i dameskranke på tvers av holmene.
  • I svingstang utføres svingøvelser med håndfeste i en vannrett stang høyt over gulvet.
  • I ringer utføres sving- og balanseøvelser med håndfeste i to fritthengende ringer.
  • Bom er balanseøvelser på en 10 cm bred bjelke med ben.

Bedømming

Fra 2016 bedømmes øvelsene av to dommerpanel, hvor D-panelet (i OL og VM to dommere) bedømmer øvelsens innhold og vanskelighet og E-panelet (i OL og VM fem dommere) øvelsens komposisjon, utførelse og artisteri.

Øvelsens vanskelighet måles etter antall og type elementer den inneholder (økende vanskelighet fra A- til G-elementer), samt kombinasjonen av elementer, og D-dommerne summerer vanskelighetsverdier etter bestemte regler og blir enige om en sluttkarakter. Det er ingen øvre grense for denne, men i hopp er D-karakteren en på forhånd fastsatt karakter for hvert sprang. E-dommerne gir hver en karakter mellom 0 og 10 med intervall på tidels poeng.

Laveste og høyeste dommerkarakter strykes, og den endelige E-karakteren blir gjennomsnittet av de resterende. Til slutt summeres D- og E-karakteren.

Historikk

Tyskeren Friedrich Ludwig Jahn (1778–1852) regnes som skaperen av moderne turn som ledd i en patriotisk bevegelse først på 1800-tallet. Han innførte blant annet mange av apparatene som fremdeles benyttes.

Det internasjonale turnforbundet, Fédération Internationale de Gymnastique (FIG), ble stiftet i 1881 og er verdens eldste internasjonale idrettsforbund med hovedsete i Sveits og 148 medlemsland (per 2016). Turn er OL-idrett for menn fra 1896, for kvinner fra 1928. VM har blitt arrangert fra 1903 (for kvinner fra 1934), fra 1992 også separate VM i individuelle apparater. EM har vært arrangert fra 1955 (for kvinner fra 1957). Verdenscup har vært arrangert fra 1975. Verdensturnfestivalen (gymnaestrada) arrangeres hvert fjerde år, første gang i 1953. Her er det ingen konkurranser, bare troppoppvisninger av opptil 20 000 gymnaster fra mange land.

Turn i Norge

I Norge ble turn innført av østerrikeren Joseph Stockinger, som i 1855 var med på å stifte Christiania Turnforening, landets eldste idrettsklubb. Norges Gymnastikk- og Turnforbund (NGTF) kom i 1890 som landets første særforbund.

NM er arrangert fra 1907 for menn og fra 1952 for kvinner. Landsturnstevnet er arrangert siden 1886, og arrangeres nå hvert fjerde år med flere tusen deltakere.

De fremste norske turnere har vært Åge Storhaug, Harald Wigaard og Unni Holmen. I troppskonkurranse ble Norge olympisk mester i 1906 og 1912 og tok OL-sølv i 1908 og 1920 og OL-bronse i 1912.

NGTF organiserer også konkurranser i rytmisk gymnastikk, troppsgymnastikk, trampoline og gymnastikkhjul. NGTF hadde i 2017 cirka 106 000 medlemmer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg