Kohort, en gruppe mennesker født i samme tidsperiode.

For eksempel vil de som er født i samme fødselsår, tiår eller generasjon sies å være i samme kohort. 2014-kohorten av jenter betyr for eksempel den gruppen jenter som er født i 2014.

Kohort ble opprinnelig brukt som benevnelse på romersk hærstyrke, en tidels legion.

Begrepet blir også benyttet mer generelt om en gruppe mennesker som blir fulgt med gjentatte datainnsamlinger over et visst tidsrom i vitenskapelige undersøkelser, kohortstudier, uavhengig av fødselsår.

Deltagere i slike kohorter kan velges ut fordi de bor i et bestemt område, er gravide i en bestemt periode, eller har en bestemt risikofaktor eller sykdom som man ønsker å studere forløpet og følgene av over tid.

Man snakker om kohorteffekter (generasjonseffekter), som en motsetning til livsfaseeffekter, hvis de som er i samme kohort deler et kjennetrekk som avviker fra andre kohorter, og denne er stabil over tid.

For eksempel kan det tenkes at den oppvoksende generasjon er mer materialistiske enn de forrige generasjoner. Det kan dog være at det ikke er en kohorteffekt, men en livsfaseeffekt, som kan tilskrives at den oppvoksende generasjon fortsatt er unge, og unge er mer materialistiske enn det de eldre er.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

10. juli 2014 skrev Aksel Braanen Sterri

Tillegget 10. juli kommer fra artikkelen kohort i Store medisinske leksikon, forfattet av Geir Sverre Braut.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.