kohort

Kohort, en gruppe mennesker født i samme tidsperiode.

Faktaboks

Uttale
kohˈort
Etymologi
latin cohors, egentlig ‘innhegning’, overført ‘skare’

For eksempel vil de som er født i samme fødselsår, tiår eller generasjon sies å være i samme kohort. 2014-kohorten av jenter betyr for eksempel den gruppen jenter som er født i 2014.

Kohort ble opprinnelig brukt som benevnelse på romersk hærstyrke, en tidels legion.

Kohortstudier

Begrepet blir også benyttet mer generelt om en gruppe mennesker som blir fulgt med gjentatte datainnsamlinger over et visst tidsrom i vitenskapelige undersøkelser, kohortstudier, uavhengig av fødselsår.

Deltagere i slike kohorter kan velges ut fordi de bor i et bestemt område, er gravide i en bestemt periode, eller har en bestemt risikofaktor eller sykdom som man ønsker å studere forløpet og følgene av over tid.

Kohorteffekt

Man snakker om kohorteffekter (generasjonseffekter), som en motsetning til livsfaseeffekter, hvis de som er i samme kohort deler et kjennetrekk som avviker fra andre kohorter, og denne er stabil over tid.

For eksempel kan det tenkes at den oppvoksende generasjon er mer materialistiske enn de forrige generasjoner. Det kan dog være at det ikke er en kohorteffekt, men en livsfaseeffekt, som kan tilskrives at den oppvoksende generasjon fortsatt er unge, og unge er mer materialistiske enn det de eldre er.

Kommentarer (1)

skrev Aksel Braanen Sterri

Tillegget 10. juli kommer fra artikkelen kohort i Store medisinske leksikon, forfattet av Geir Sverre Braut.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg