Kjempemuslinger er en familie som omfatter flere arter av meget store muslinger i det Indiske hav og Stillehavet. De har meget tykke og kraftige skall, ofte med store folder. Kjempemuslinger lever ofte på skjult korallrev, slik at bare kapperanden er synlig utenfor skallet. Artene er ettertraktet som mat.

Faktaboks

Uttale
Tridˈacnidae
Vitenskapelig navn
Tridacninae
Beskrevet av
Jean-Baptiste Lamarck, 1819

Levevis

Alle kjempemuslinger lever i symbiose med encellede, fotosyntetiserende organismer, zooxantheller, som står for en stor del av muslingenes karbonmetabolisme.

Verdens største musling

Arten Tridacna gigas er den største kjente musling som noen gang har eksistert. Den har stor utbredelse.

Skallet, som er meget tykt, kan nå en lengde på 135 cm, og hele muslingen kan nå en vekt på opptil 200 kg. De er festet til underlaget med kraftige byssustråder.

Skallene brukes som badekar for småbarn, som vievannskar og lignende. At skallene lukker seg om føttene på dykkere er en legende, og skallene lukkes i virkeligheten for sakte til å utgjøre noen fare.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Tridacninae
Artsdatabanken-ID
219805

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg