Tallboy-bombe
/© IWM CH 15363.

Tallboy var en såkalt jordskjelvbombe som ble brukt av Storbritannia fra bombefly under andre verdenskrig. Den var utviklet for bruk mot ubåtbunkere og andre lignende mål.

Historie

Tallboy ble utviklet av flykonstruktøren Barnes Wallis, som også hadde ledet utviklingen av bombeflyet Wellington og ble levert til det britiske flyvåpenet fra midten av 1944. Tallboy var designet for å trenge inn i bakken før den detonerte og ødelegge målet med sjokkbølger lignende et jordskjelv. Den var utstyrt med en forsterket nese og fire vinklede finner på halen, så bomben spant rundt sin egen akse. Bomben nådde supersonisk hastighet før den traff bakken og kunne trenge ned til 7,5 meter under bakken før den detonerte.

Tallboy viste seg å være svært effektiv, men kunne bare brukes av spesialtilpassede bombefly og ble bare brukt av to skvadroner med tilpassede Lancaster bombefly. En større variant med navnet Grand Slam var også brukt fra mars 1945.

Tallboy er spesielt kjent for senkingen av slagskipet Tirpitz i Håkøybotn i Tromsø 12. november 1944, hvor sjokkbølgene fra detonasjonene fikk skipet til å kantre.

USA utviklet mot slutten av andre verdenskrig en radiostyrt variant av Tallboy under betegnelsen og navnet ASM-A-1 Tarzon. Den kom for sent til å bli brukt under andre verdenskrig, men ble brukt av USA under Koreakrigen.

Spesifikasjoner

Tallboy

  • Vekt: 12 000 pund (5443 kilogram)
  • Eksplosiv (masse): 2359 kilogram Torpex

Grand Slam

  • Vekt: 22 000 pund (9979 kilogram)
  • Eksplosiv (masse): 4144 kilogram Torpex

Torpex var en blanding av TNT, heksogen og aluminiumspulver, og var også mye brukt i torpedoer og miner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg