Ketuba fra India
/Center for Jewish art. Hebrew University, Jerusalem..
Lisens: CC BY SA 3.0
Ketuba fra Polen
Ketuba fra Polen
Av /Center for Jewish art. Hebrew University, Jerusalem..
Lisens: CC BY SA 3.0

Ketuba er en jødisk ekteskapskontrakt som brudgommen, i henhold til gammel jødisk tradisjon, gir bruden ved inngåelse av ekteskap. Rabbinerne er uenige om hvorvidt forpliktelsen til å undertegne en ekteskapskontrakt er en lov pålagt i Toraen (Mosebøkene) eller om det er en plikt pålagt av de tidlige rabbinerne.

Faktaboks

Uttale
ketubˈa
Etymologi
av hebraisk ‘dokument’

Ekteskapskontrakten skal både forhindre raske skilsmisser og gi kvinnen sikkerhet hvis skilsmisse likevel finner sted. Den skal underskrives av to vitner, og de fleste steder også av brudgommen. Det er også vanlig å lese opp innholdet i forbindelse med vielsen. Kontrakten er kvinnens eiendom og skal oppbevares av henne. I henhold til rabbinsk tradisjon er det ikke tillatt å leve sammen uten en slik gyldig ekteskapskontrakt.

En tradisjonell ketuba blir skrevet på arameisk, og inneholder de pliktene mannen har overfor sin kone og den sum penger hun skal ha utbetalt ved en eventuell skilsmisse. I enkelte land kunne det også legges til andre opplysninger eller forpliktelser. Dette er en tradisjon som er gjenopptatt, og Israels ortodokse hovedrabbinat har godtatt flere slike. Det fastsatte erstatningsbeløpet har liten praktisk betydning i dag, hvor sivile lover fastlegger deling av sameiet ved skilsmisse.

I følge jødisk religiøs lov, halakha, er det kun ektemannen som kan gi sin ektefelle skilsmisse (get). Innenfor konservativ jødedom er det derfor nå vanlig å legge til bestemmelser som sikrer begge parter rett til skilsmisse. Reformjødedommen lar brudeparet selv i stor grad velge hvordan ekteskapskontrakten skal se ut og hva den skal inneholde. Mange jøder gifter seg nå i sivile seremonier, eller med ikke-jøder, og tegner da ingen ketuba.

Bakgrunn

Skikken med å utforme en juridisk bindende ekteskapskontrakt kan ha oppstått allerede i tiden rundt eksilet i Babylon. Den eldste ketuba som er funnet er fra cirka 440 fvt. og ble laget i det jødiske samfunnet på Elephantineøya ved Aswan, i Egypt. I tidligere tider var det tillatt for jødiske menn å ta flere hustruer og å skille seg fra dem uten deres samtykke. Å beskytte den kvinnelige parten i økonomisk sammenheng var derfor et viktig anliggende.

I kunsten

Ekteskapskontrakten var tradisjonelt håndskrevet og rikt dekorert. I våre dager blir slike kontrakter oftest trykket, og de spesifikke opplysningene for hvert enkelt par tilføyet for hånd. Jøder i forskjellige land utviklet opp gjennom tidene egne tradisjoner for hvordan ekteskapskontrakten skulle utformes og dekoreres, noe som gir et godt innblikk i jødisk kunst i ulike verdensdeler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg