kapprev

Artikkelstart

Kapprev er en rev i hundefamilien. Den lever i tørre omgivelser i det sørligste Afrika, også i utkanten av Kalahari. Ryggen er karakteristisk sølvgrå.

Faktaboks

Også kjent som

Vulpes chama, sølvryggrev

Beskrivelse

Kappreven er en temmelig liten og spinkel rev. I kroppsform minner den om en liten rødrev, men pelsfargen er helt annerledes. På ryggen er pelsen grå eller sølvgrå, mens buken, øvre del av føttene, baksiden av ørene og deler av hodet er rødlige. Halen er lang og buskete, med brunlig eller svart overside og svart tipp. Kroppslengden er 54-62 cm, halelengden 29-39 cm og vekta 2,5-3,5 kg. Hunnen er 5 prosent mindre enn hannen.

Levevis

Kappreven foretrekker åpent habitat, gjerne tørre områder. Den lever i ulike habitater fra savanne til halvørken, således også i ytterkanten av Kalahari-ørkenen. Den er alteter; hovedføden er smågnagere, kaniner, insekter, øgler, frukt og annen vegetasjon. Kappreven hamstrer føde. Den er nattaktiv, dagen tilbringer den i tett vegetasjon eller i ei hule gravd ut i bakken.

Drektighetstiden er 51-52 dager og kullstørrelsen 3-5 valper. Kappreven lever i par, men jakter stort sett alene. Den graver selv ut et hi i sand, men kan også bruke skjulesteder i steinur. Ungene vandrer ut ca. fem måneder gamle. Leveområdet varierer fra 1 til 5 km2.

Utbredelse

Kappreven lever på sørspisen av Afrika; fra det sørligste Angola til Kapp det gode håp i Sør-Afrika. Den er tilsynelatende ganske vanlig, til tross for en ganske omfattende jakt for pelsen. Den regnes også som skadedyr for husdyr, slik at mange blir drept av denne årsak. Studier antyder at den nok mest spiser allerede døde dyr og sjelden dreper husdyr selv, men den kan ta enkelte lam.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Ginsberg, J.R. & Macdonald, D.W. (1990). Foxes, wolves, jackals, and dogs. An action plan for the conservation of canids. IUCN/SSC Canid Specialist Group og IUCN/SSC Wolf Specialist Group, Gland, Sveits.
  • Kingdon, J. (1997). The Kingdon field guide to African mammals. London: Academic Press.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg