Kaloriinnholdet i et kokt egg (60 gram) er cirka 88 kcal (=367 kJ)

.
Lisens: CC BY 2.5

Kalori, med symbol cal, er en gammel enhet for varmeenergi. Innen ernæring brukes kalorier om energiinnholdet i mat. Se energi i matvarer.

Faktaboks

Uttale
kalorˈi
Etymologi
av latin ‘varme’
Også kjent som

cal

Ulike definisjoner av kalori har vært i bruk, men i dag er det vanligst å fastsette verdien av kalori som en eksakt verdi av SI-enheten joule (J):

  • 1 cal = 4,1868 joule

Opprinnelig ble en kalori definert som den varmen som skal til for å heve temperaturen i 1 gram vann med 1 °C, det vil si cirka 4,2 joule (J).

Vannets spesifikke varmekapasitet avhenger av temperaturen, og derfor er denne opprinnelige definisjonen ikke helt presis.

En rekke nøyaktigere omregningsverdier har vært i bruk, blant annet cal15 = 4,1855 J, som er den varmen som trengs for å heve temperaturen fra 14,5 °C til 15,5 °C, og den såkalte termokjemiske kalori, som er fastsatt til: 1 calth = 4,184 J.

Den verdien av kalori som brukes mest i dag ble fastsatt av the Fifth International Conference on Properties of Steam, som ble holdt i London i 1956. Denne verdien av kalori har fått betegnelsen International Steam Table calorie, forkortet calIT.

  • 1 calIT = 4,1868 joule

Betegnelsen kalori skriver seg tilbake til den tiden da man oppfattet varme som et eget stoff, kalt kalorikk eller flogiston. Etter påvisningen av at varme var en form for energi (cirka 1850), fortsatte man å bruke enheten kalori og kalte omregningsfaktoren fra cal til en mekanisk energienhet for varmens mekaniske ekvivalent. Etter innføringen av SI-systemet skal enheten cal ikke lenger brukes.

For praktisk bruk er cal en liten enhet. Det har derfor vært vanlig å angi for eksempel forbrenningsvarme og energiinnhold i næringsmidler med kilokalori, med symbol kcal:

  • 1 kcal = 1000 cal ≈ 4,2 kJ (vanlig brukt tilnærming)

Kilokalori ble en periode kalt storkalori med symbol Cal.

Om energiinnholdet i mat, se tabell under matvarer.

Historikk

Ordet kalori er av fransk opprinnelse. Trolig ble begrepet først introdusert av den franske kjemikeren Nicholas Clément (1771–1841) som en enhet for varme under hans forelesninger i Paris i 1819. På denne tiden ble kalorier og kilokalorier ofte omtalt som henholdsvis «små kalorier» og «store kalorier».

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg