Varmens mekaniske ekvivalent er en foreldet betegnelse på den kvantitative sammenhengen som er mellom en varmemengde og et ekvivalent, mekanisk arbeid.

Gjennom historien har ikke denne sammenhengen vært innlysende da man i sin tid trodde at varme var et slags stoff som det kunne være mye eller lite av, avhengig av «følt» varme. Det er først i den senere tid man oppdaget at varme ikke er en egen substans, men en form for energi. At varme og mekanisk arbeid begge er en form for energi ble først formulert av den tyske legen Julius Robert von Mayer i 1842. Det innebærer at mekanisk arbeid kan omsettes til varme, og omvendt, hvorved de kan sies å være ekvivalente størrelser. En lignende idé ble formulert av James Prescott Joule året etter. Varme og arbeid var målt i forskjellige enheter, men Joule kunne nå bestemme en overgangsfaktor mellom dem som han kalte varmeenhetens mekaniske ekvivalent.

Den gamle enheten for varme er kalori og varmeenhetens mekaniske ekvivalent – det vil si det arbeidet om svarer til en varmemengde på én kalori – er:

  • 1 kalori = 4,1855 joule

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg