Kaliumpropanat er et konserveringsmiddel som som er lov å bruke i noen bearbeida matvarer.

Faktaboks

Også kjent som

kaliumpropionat

potassium propanoate

potassium propionate

E 283

kaliumpropanat [CAS-nr. 327-62-8]

Uttale

k'aliumpropan'at

Kjemisk formel
C3H5KO2
Tilstand
fast stoff

Bruk i mat

Kaliumpropanat brukes for å hindre vekst av mugg i ost og bakervarer. I brød virker propanat også mot den såkalte trådtrekkbakterien. Det har E-nummer (kodenummer) E 283 og er tillatt brukt i nødvendig mengde på overflaten av ost og osteerstatninger, og i innpakka brødvarer inntil 1–3 g/kg matvare.

Mattrygghet

Kaliumpropanat omdannes til propansyre i magesekken. Propansyre, i form av estere, finnes i en del frukt, og regnes ikke som skadelig i de mengdene man får i mat.

Kjemiske egenskaper

Kaliumpropanat danner hvite til fargeløse krystaller. Det er lettløselig i vann, men også løselig i alkohol.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg