Foryngelse på stubbe
Etter hogst blir stubber stående igjen og råtner. Her er gode oppvekstmuligheter for foryngelsen.
Foryngelse på stubbe
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Sopper og foryngelse på stubbe.
Mange sopper lever på død ved. Når mycelet trenger inn i veden, brytes de komplekse strukturene ned og næring frigjøres til glede for små spirer.
Sopper og foryngelse på stubbe.
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Foryngelse på vindfall.
Vindfall skaper lysåpninger i skogen og stammene som ligger og råtner gir næring til en ny generasjon av granplanter.
Foryngelse på vindfall.
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Kadaverforyngelse er foryngelse som skjer på kadavre av døde trær.

Faktaboks

Uttale

kadˈaver

Etymologi

fra latin cadaver 'lik, åtsel'

Foryngelsen foregår ved at frø spirer på råtne stubber og læger i skogen slik at små gran- eller furuplanter kan starte livet sitt.

Døde trær er mat for en mengde småkryp, sopper og bakterier som bryter ned de komplekse strukturene i veden. Dette mangfoldet av organismer som spiser på de døde stammene og stubbene, frigjør næring som foryngelsen drar nytte av.

I tillegg suger morken ved til seg vann og holder godt på fuktighet, noe som er nødvendig for at de tørre frøene skal spire. Sammen gir dette gunstige forhold for spiring og oppvekst av unge trær.

Kadaverforyngelse er mest vanlig i lysåpninger etter vindfall eller plukkhogst i granskog. Om fuktighetsforholdene er gode og plantene får nok lys, vil de kunne vokse opp og bli til ny skog.

Mindre vanlig er det at kadaverforyngelse skjer i furuskog. Her er skogen mer åpen og marka er vanligvis tørrere. Stubber og læger tørker lettere opp, og når spirene ikke får nok vann så betyr det døden for småplanter som har spirt her.

Kadaverforyngelse skjer tilfeldig og spredt og er sjelden tilstrekkelig for etablering av et nytt skogbestand. Men, ved å ta vare på slik foryngelse ved gjennomføring av en selektiv hogst, for eksempel bledningshogst, vil småtrærne kunne gli sømløst inn i et nytt flersjikta og fleraldra bestand.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

  • Larsson, John Yngvar & Søgnen, Svein Martin (2003). Vegetasjon i norsk skog – vekstvilkår og skogforvaltning, Landbruksforlaget

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg