Storløpegjøk
Storløpegjøk (Geococcyx californianus) i New Mexico. Arten er forbilde for tegnefilmkarakteren Bippe Stankelbein.
Storløpegjøk
Av /iStock.

Jordgjøker er en underfamilie i gjøkfamilien. Den omfatter fem slekter med til sammen elleve arter. De er utbredt i Sør-, Mellom- og Nord-Amerika.

Faktaboks

Også kjent som
Engelsk: New World ground-cuckoos
Vitenskapelig navn
Neomorphinae

Mest kjent er de to artene i slekta løpegjøker (Geococcyx, engelsk: roadrunners) som finnes i sørvestlige deler av USA og sørover til Mellom-Amerika. Chuck Jones' tegnefilmer om Bippe Stankelbein (en løpegjøk) og hans evige fiende Per Ulv (en prærieulv) er kjent over hele verden.

Beskrivelse

Kroppslengden hos jordgjøkene er 25–60 centimeter. Alle artene har relativt kort og kraftig nebb og lang stjert. Det er stor variasjon i fjærdraktens fargeprakt. Kjønnene er like.

Levesett

Mange arter lever i hovedsak av større insekter som for eksempel gresshopper og sommerfugllarver, men noen arter spiser også små krypdyr, amfibier, fugleegg og -unger, frukt og bær. Artene holder seg stort sett i samme områder gjennom hele året.

De fleste artene bygger egne reir på bakken eller i busker. For flere av artene er det lite kunnskap om hekkebiologien. Tre arter (i slektene Tapera og Dromococcyx) er reirparasitter. Ungen til stripegjøken tar livet av vertsungene ved hjelp av sitt sylskarpe nebb like etter at den er klekket.

Arter

Oversikt over artene i underfamilien jordgjøker
Art Vitenskapelig navn
Stripegjøk Tapera naevia
Fasangjøk Dromococcyx phasianellus
Argusgjøk Dromococcyx pavoninus
Trostegjøk Morococcyx erythropygus
Dvergløpegjøk Geococcyx velox
Storløpegjøk Geococcyx californianus
Rustbukjordgjøk Neomorphus geoffroyi
Tapajózjordgjøk Neomorphus squamiger
Båndjordgjøk Neomorphus radiolosus
Guyanajordgjøk Neomorphus rufipennis
Rødnebbjordgjøk Neomorphus pucheranii

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

jordgjøker
Neomorphinae

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg