Gammelt steinsnøre med jarstein fra Ørland i Trøndelag av Johan G. Foss. Gjengitt med tillatelse

En jarstein er et søkkelodd av jern som festes til fiskesnøret (dypsagnen) for å trekke det ned i dypet. Når benevnelsen har fått -stein som siste ledd, har det sammenheng med at det i eldre tider var vanlig å bruke en stein som søkke.

De eldste jarsteinene ble smidd av lokale smeder, senere kom jarsteiner av støpejern i handelen. På disse er gjerne vekten angitt. I nyere tid har nordnorske fiskere kommet til at tyngden på jarsteinen burde være cirka 1 mark (250 gram) per 10 favner (18,5 meter) dybde man ønsket å fiske på.

Tradisjonelt var jarsteinen festet til det såkalte steinsnøret. På 1800-tallet hadde steinsnøret en kjerne av hampsnøre som det var viklet en bendsling av bektråd omkring. På Trøndelagskysten ble steinsnøret kalt motburden. Til motburden var surret medburden, en lærhempe til feste for jarsteinen. Fiskesnøret ble festet øverst i steinsnøret ved hjelp av en hempe eller en svivel, forsynet nederst i en svivel.

  • Dybdahl, Audun (2018). Med angel og not. Fiskeredskaper ved kysten fra steinalder til motoralder. Museumsforlaget.
  • Foss, Johan G. (1984). Trøndelagskysten gjennom tidene. Trondheim.
  • Strøm, Hans (1762). Physisk og Oeconomisk Beskrivelse over Fogderiet Søndmør, beliggende i Bergens Stift i Norge. Bd. I. Sorøe.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.