En gammel jarstein med lærhempe fra Trøndelag
En gammel jarstein med lærhempe fra Trøndelag
Gammelt steinsnøre med jarstein fra Ørland i Trøndelag
Gammelt steinsnøre med jarstein fra Ørland i Trøndelag
Av .

En jarstein er et søkkelodd av jern som festes til fiskesnøret (dypsagnen) for å trekke det ned i dypet. Når benevnelsen har fått -stein som siste ledd, har det sammenheng med at det i eldre tider var vanlig å bruke en stein som søkke.

De eldste jarsteinene ble smidd av lokale smeder, senere kom jarsteiner av støpejern i handelen. På disse er gjerne vekten angitt. I nyere tid har nordnorske fiskere kommet til at tyngden på jarsteinen burde være cirka 1 mark (250 gram) per 10 favner (18,5 meter) dybde man ønsket å fiske på.

Tradisjonell bruk

Tradisjonelt var jarsteinen festet til det såkalte steinsnøret. På 1800-tallet hadde steinsnøret en kjerne av hampsnøre som det var viklet en bendsling av bektråd omkring. På Trøndelagskysten ble steinsnøret kalt motburden. Til motburden var surret medburden, en lærhempe til feste for jarsteinen. Fiskesnøret ble festet øverst i steinsnøret ved hjelp av en hempe eller en svivel, forsynet nederst i en svivel.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Dybdahl, Audun (2018). Med angel og not. Fiskeredskaper ved kysten fra steinalder til motoralder. Museumsforlaget.
  • Foss, Johan G. (1984). Trøndelagskysten gjennom tidene. Trondheim.
  • Strøm, Hans (1762). Physisk og Oeconomisk Beskrivelse over Fogderiet Søndmør, beliggende i Bergens Stift i Norge. Bd. I. Sorøe.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg