Industrispionasje er forsøk på å tilegne seg informasjon om en konkurrents forskningsresultater, nye produkter eller produksjonsmetoder, om markedsføringsplaner, prispolitikk og annet, på måter som enten er ulovlige eller i beste fall i strid med god forretningsskikk.

Faktaboks

Uttale
industrˈispionasje
Også kjent som

bedriftsspionasje

Metodene kan være alt fra systematisk gransking av åpne kilder som fagtidsskrifter og konferansesystemer via overvåking av reise- og møtevirksomhet til avlytting, planting av spioner og regelrett tyveri av konstruksjonstegninger, prototyper og annet.

Begrepet brukes også om slik virksomhet bedrevet av et lands etterretningstjeneste, rettet mot andre lands bedrifter og næringsliv som helhet.

Industrispionasje inngikk som en integrert del av etterretningsvirksomheten under den kalde krigen, da særlig rettet mot vestlig industri. Etter den kalde krigens slutt skal omfanget av industrispionasje ha økt sterkt, også mellom land i Vesten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg