imperfekte sopper

Artikkelstart

Imperfekte sopper betegner et ukjønnet trinn i en sopparts livssyklus med ukjønnete sporer (konidier).

Faktaboks

Uttale
ˈimperfekte sopper
Også kjent som
Fungi imperfecti eller Deuteromycetes

Mange sopparter har ikke noe anamorft eller ukjønnet stadium, mens hos andre arter kjennes bare det anamorfe stadiet ved at det kjønnete stadiet er gått tapt. Dette er for eksempel tilfelle med mange muggsopper. Enkelte ganger opptrer det anamorfe stadiet først hvoretter det kjønnete utvikler seg senere på samme sted. Hos andre arter opptrer det anamorfe eller imperfekte helt andre steder enn det perfekte. Dette er for eksempel tilfelle med slekten gelémuslinger (Hoenbuelia) hvor det telemorfe (perfekte) stadiet er en skivesopp, mens de imperfekte eller anamorfe er nematodefangende sopp i form av hyfer nede i bakken. For flere av de tidligere ukjente anamorfe soppene har en nå funnet det perfekte stadiet ved hjelp av DNA-teknikk.

Til gruppen, som omfatter ca. 30 000 arter, regnes av praktiske grunner også en del arter med kjente perfekte stadier, hvor det imperfekte stadiet er vanligere eller av særlig betydning som skadesopp og annet. Imperfektene har særlig stor betydning innen plantepatologien, da de imperfekte stadiene svært ofte utgjør soppens parasittære fase, mens det perfekte stadium opptrer saprotrofisk på det drepte vevet. Flere soppsykdommer hos mennesker og dyr skyldes også imperfekte sopper.

Systematisk tilhørighet

DNA-sekvensering har vist at de fleste imperfekte arter eller stadier hører hjemme blant sekksporesoppene, Ascomycota. Av praktiske grunner klassifiseres de imperfekte soppene ofte i egne formgrupper, etter konidienes utseende og dannelse. Kjente imperfekte sopper omfatter slekter som penselmugg, Penicillium og strålemugg, Aspergillus. Her dannes konidiene direkte på luftmycelet. Hos andre imperfekte sopper dannes konidiene i avgrensede fertile lag, acervuli, som først er innesluttet i vertsplanten, eller de dannes innvendig i flaskeformede legemer (pyknider). Vi finner også gjærlignende imperfekte sopper, for eksempel den sykdomsfremkallende Candida albicans.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg