hortulan

Emberiza hortulana

Emberiza hortulana, hortulan. Foto fra: Ertholmene, Danmark

Artikkelstart

Hortulan er en fugleart i buskspurvfamilien, som i Norge har gått sterkt tilbake i antall siden 1950-tallet. Den hekker nå stort sett kun i et lite område i Hedmark.

Faktaboks

Også kjent som
Engelsk: Ortolan bunting
Vitenskapelig navn
Emberiza hortulana
Beskrevet av
Carl von Linné, 1758

Beskrivelse

Hortulanen er med sine 16–17 centimeter på størrelse med gulspurv. Den har brun- og svartspraglet overside. Hannen har grønngrått hode og brystbånd, gulaktig strupe og oransjebrun underside. Hunnen mattere i fargene. Den veier 17–28 gram.

Sangen er en enkel strofe på 5–6 toner og kan beskrives som «tjy-tjy-tjy-tjy-vy-vy».

Næring

Hortulanen er hovedsakelig frøspiser. I hekketiden spiser den mest invertbrater, som også ungene i hovedsak fôres med.

Formering

Hortulan, egg

Hortulan, egg, Neschers, Puy-de-Dôme, Frankrike. Fra eggsamlingen til Jacques Perrin de Brichambaut, Museum de Toulouse

Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Reiret, som plasseres på bakken, bygges av hunnen i mai-juni. Det består av gress og plantestengler, og fôres med fine strå. De 4–5 eggene kan variere i farge (lyseblå, rosa eller gråaktige), men hver hunn legger alltid egg av samme farge. Eggene har mørke snirkler og flekker, og ruges av hunnen i 11–12 dager. Ungene forlater reiret etter 12–13 dager.

Utbredelse og bestand

Hortulanen hekker i store deler av Europa, deler av Nord-Afrika, og østover til Mongolia.

Arten foretrekker varme, solrike områder i et mosaikkpreget kulturlandskap. Torvmyrer, hogstfelt, nydyrkingsmark og brannfelt er også passende hekkelokaliteter. Ved Elverum har en bestand tilhold på en stor brannflate nær jordbruksland.

Hortulanen etablerte seg i Norge på 1800-tallet, men siden 1950-tallet har bestanden gått kraftig tilbake. Den hekket inntil nokså nylig i lavlandet på Øst- og Sørlandet, men er nå hovedsakelig å finne i små områder i det sørlige Hedmark.

Den norske hekkebestanden antas å bestå av 10–20 par. Hortulanen er klassifisert som kritisk truet (CR) i den norske rødlista. Grunnen til dette er den lille bestandsstørrelsen. Nedgangen skyldes trolig påvirkninger fra jord- og skogbruk, samt påvirkning utenfor Norge. I mange land ansees hortulanen som en delikatesse, og i Frankrike ble opp mot 30 000 individer fanget årlig. Arten er ikke klassifisert som truet (livskraftig, LC) på den internasjonale rødlista, selv om bestanden globalt vurderes som avtagende.

Trekk

Hortulanen er en trekkfugl som overvintrer i Afrika.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

hortulan
Emberiza hortulana
Artsdatabanken-ID
4200
GBIF-ID
2491482

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg