Horn. Forskjellige typer gevir og horn. Gevir er dekket av håret hud inntil kort tid før felling. Ekte horn er ikke dekket av hud og felles ikke. Sjiraffens horn er korte benutvekster som ikke felles, og er permanent dekket med håret hud. Neshornenes horn består av hornemne og mangler et indre skjelett.

KF-bok. Begrenset gjenbruk

Store og forskjelligartede utvekster på oversiden av hodet hos mange dyr.

Ekte horn finnes hos de slirehornede drøvtyggerne i oksefamilien (okse, sau, geit og antiloper). Det består av en fast hornslire som slutter seg om en bentapp på pannebenet.

Gevir eller takk finnes bare hos hjortefamilien. Det er en lang, forgrenet bendannelse, som ikke er dekket av horn, men av en bløt og hårkledd hud under veksten. Gevirene felles årlig, og nye vokser ut.

Andre typer. Neshornenes horn er en svær, lokal fortykkelse av overhuden og består av sterkt forlengede, sammenvokste hår som står parallelt. De består altså av hornemne og mangler et indre skjelett. Det forreste sitter på nesebenet, det bakerste på pannebenet, dersom det finnes. Sjiraffens horn er korte benutvekster, permanent dekket med håret hud. Mange utdødde krypdyr, f.eks. dinosaurer, hadde lignende bentapper på nesen og pannebenet, formodentlig kledd med hornslirer.

Se også gevir.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.