Highball
En highball er en svært enkel drink, med bare to ingredienser,
Av .
Lisens: CC BY 4.0

Highball er en kategori drinker som består av kun to ingredienser, brennevin og blandevann. Begrepet ble vanlig rundt 1890, og viser til at drinken serveres i et høyt glass.

Faktaboks

Uttale
hˈaibål

En highball serveres som regel med isbiter. Brennevinet er som regel whisky, gin, vodka, rom eller konjakk, mens blandevannet er soda, tonic, ingefærøl, brus, mineralvann eller fruktjuice. Den klassiske highball er whisky med soda. Begrepet highball brukes også om selve glasset.

Dette er en av de enkleste drinker å lage, samtidig som det er en av de mest utfordrende. Med bare to ingredienser blir det veldig synlig hvis brennevinet eller blandevannet er av dårlig kvalitet.

Klassiske highballs

  • Whisky og soda, i Norge kjent som pjolter
  • Moscow mule (vodka og ingefærøl)
  • Cuba libre (rom og cola)
  • Gin og tonic
  • Screwdriver (vodka og appelsinjuice)

Historien

I barene dukket highball opp rundt 1890. I starten var det stort sett bare soda som ble brukt som blandevann. Senere har bartenderne inkludert mineralvann som cola og sitronbrus, samt fruktjuice. Grunnprinsippet rundt en highball er imidlertid det samme, det skal være enkelt.

Ingen vet helt hvor begrepet er hentet fra. En teori er at engelske bartendere i sin tid skal ha kalt whiskydrinker for «balls», og servert i et høyt glass ga navnet seg selv. En annen teori viser til et uttrykk brukt på gamle signalanlegg ved jernbaneoverganger, men det er høyst uklart hva dette har med drinker å gjøre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg