heterozygot

Et gen for farge på ertene til erteblomster kan enten kode for rød farge (A) eller hvit farge (a). Dersom blomsten har genotypen AA eller aa – altså to like utgaver av genet i samme individ – sier vi at den er homozygot. Hvis den har Aa – altså to ulike varianter av genet – er den heterozygot. P står for parental, altså foreldregenerasjon. F står for filial, altså avkom. Figuren illustrerer også ufullstendig dominans hvor egenskapen til heterozygoten (Aa) blir en blanding av egenskapene til foreldrene (rød+hvit=rosa).

Arvemønster
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Heterozygot er innen genetikken at et individ har to ulike utgaver av et gen.

Faktaboks

Uttale
heterozygˈot
Etymologi
av gresk hetero- ‘annen’ og zygein, ‘spenne sammen under åk, tospann, par’

Genene ligger på kromosomer i cellen og kromosomer opptrer i par, derfor er det to utgaver (alleler) av hvert gen i en celle. Hvis disse to utgavene av genet er oppskrift på to ulike varianter av en egenskap kalles det å være heterozygot. Det motsatte kalles homozygot, som betyr at de to utgavene av genet angir samme variant av en egenskap.

Eksempler på heterozygot

Et gen for farge på ertene til erteblomster kan enten kode for rød farge (A) eller hvit farge (a). Dersom blomsten har genotypen Aa – altså to ulike utgaver av genet i samme individ – sier vi at den er heterozygot. Hvis den har AA eller aa – altså to like varianter av genet – er den homozygot.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg