Tropenetter er netter der minimumstemperaturen er 20 grader eller mer, det skjer oftest ved havet. av . Falt i det fri (Public domain)

tropenatt

Tropenetter er netter der minimumstemperaturen er 20 grader eller mer,
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Tropenatt brukes i Norge om netter hvor minimumstemperaturen er 20 grader eller mer.

Faktaboks

uttale:
trˈopenatt

Tropenetter har ikke med tropiske forhold å gjøre.

Forekomst

Temperaturen synker om natten, som følge av at jorda avgir varme som den har tatt til seg i løpet av dagen (langbølget utstråling).

De høyeste maksimumstemperaturene om sommeren forekommer vanligvis på dagtid inne i landet (Nesbyen i Hallingdal ligger for eksempel ofte høyt på gradestokken). Det er imidlertid sjelden det er tropenetter i innlandet.

Langs kysten er det tropenetter langt oftere, selv om maksimumstemperaturen på dagtid her sjelden når like høyt som i innlandet. I Norge er det Færder fyr i Vestfold som er registrert med flest tropenetter. Utover ettersommeren kan man i perioder ha sjøtemperatur godt over 20 ºC, i deler av landet. På øyer og fyr med sjø på alle kanter vil høy sjøtemperatur gjøre at lufttemperaturen ikke synker så mye gjennom natten, slik den gjør i innlandet. Dette kan være tilstrekkelig til at tropenattgrensen på 20 ºC ikke underskrides.

Høy sjøtemperatur er imidlertid ikke den eneste forklaringen. I Nord-Norge blir sjøtemperaturen sjelden høyere enn 10–15 ºC, likevel forekommer det tropenetter i varme perioder om sommeren. Dette skjer oftest i forbindelse med varm vind som er med på å holde temperaturen oppe i løpet av natta. Det at en har midnattssol og at sola står relativt høyt på himmelen tidlig om morgenen, bidrar også til at varmetapet og temperaturfallet i løpet av natta blir redusert.

Historikk

Begrepet «tropenatt» har vært i brukt lenge i Norge, og brukes med samme 20 graders-grense også i land som Danmark, Sverige, Finland, Storbritannia, Tyskland og Nederland.

Tidligere opererte man med en definisjon som sa at en tropenatt ikke hadde minimumstemperatur under 25 grader; dette har imidlertid bare blitt registrert tre ganger i Norge mellom 1933 og 2018. For mange år siden ble derfor grensen for tropenatt nedjustert til 20 grader. Enkelte land, blant annet Japan og Sør-Korea, bruker 25 grader som grense for tropenatt.

Opphavet til begrepet «tropenatt» er ikke kjent, og heller ikke hvor lenge det har blitt brukt. Det har vært brukt på Meteorologisk institutt siden 1947, kanskje også tidligere. I en oppsummering av været i 1947 skrev den daværende sjefen for klimaavdelingen i Meteorologisk institutt:

«I juni noterte en således den største maksimumstemperaturen som er målt i Oslo i juni, og i juli hendte det flere steder langs kysten at nattens minimumstemperatur ikke var under 20 grader C. Slike netter kalles tropenetter, og de er sjeldne på våre breddegrader, men i sommer hadde vi slike netter helt oppe i Lofoten selvom sommeren deroppe forøvrig ikke var så bra.»

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg