Tropenatt brukes i Norge om netter hvor minimumstemperaturen er 20 grader eller mer, men har ikke noe med tropiske forhold å gjøre.

Begrepet «tropenatt» har vært i brukt lenge i Norge, men begrepet er imidlertid ikke angitt i Met Office's «Meteorological Glossary», og det har heller ikke lykkes å finne noen referanse til begrepet hos Verdens Meteorologiorganisasjon (WMO). I en tysk ordbok, «Handwoerterbuch der Meteorologie», angis imidlertid definisjon av «Tropentage», og begrepet «tropenatt» benyttes også i Sverige og Finland.

Over alt vil temperaturen synke om natten, som følge av at jorda avgir varme som den har tatt til seg i løpet av dagen (langbølget utstråling).

De høyeste maksimumstemperaturene om sommeren forekommer vanligvis inne i landet. Ikke så sjelden kommer Nesbyen i Hallingdal høyest på gradestokken. Det er imidlertid sparsomt med forekomsten av tropenetter på innlandsstasjonene. På stasjonene langs kysten forekommer tropenattfenomenet langt oftere – selv om maksimumstemperaturen her sjelden kan hamle opp med det som observeres på målestasjoner inne i landet. I Norge er det Færder fyr i Vestfold som er registrert med flest tropenetter.

Men også sjøen har stor varmekapasitet. Utover ettersommeren kan man i perioder ha sjøtemperatur godt over 20 ºC, i deler av landet. På fyrstasjoner med sjø på alle kanter vil høy sjøtemperatur medføre at lufttemperaturen ikke synker så mye gjennom natten, som den gjør i innlandet. Dette kan være tilstrekkelig til at grensen på 20 ºC ikke underskrides.

Høy sjøtemperatur er imidlertid ikke den eneste forklaringen. I Nord-Norge der sjøtemperaturen sjelden blir høyere enn 10-15 ºC, er heller ikke tropenetter uvanlige i varme perioder om sommeren. Tropenetter i Nord-Norge forekommer oftest i forbindelse med varm vind som er med på å holde temperaturen oppe i løpet av natta. Det at en har midnattssol og at sola står relativt høyt på himmelen tidlig om morgenen, kan også være med på å bidra til at varmetapet og temperaturfallet i løpet av natta, ikke blir like stort som lenger sør i landet.

Tidligere opererte man med en definisjon som sa at en tropenatt ikke hadde minimumstemperatur under 25 grader. For mange år siden ble imidlertid dette «fornorsket» til 20 grader, slik at vi kunne få tropenetter i Norge også.

I en oppsummering av været i 1947 skrev den daværende sjefen for klimaavdelingen:

«I juni noterte en således den største maksimumstemperaturen som er målt i Oslo i juni, og i juli hendte det flere steder langs kysten at nattens minimumstemperatur ikke var under 20 grader C. Slike netter kalles tropenetter, og de er sjeldne på våre breddegrader, men i sommer hadde vi slike netter helt oppe i Lofoten selvom sommeren deroppe forøvrig ikke var så bra.»

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.