Pentaglottis sempervirens

Hestetunge har hårete stengler og klart blå kroner med hvite skjell i midten. Vive Kirke, Himmerland, Danmark

Hestetunge er en flerårig urt i rubladfamilien. Dette er en innført art som kun er funnet noen få ganger i Norge. Plantene blir en halvmeter høye eller mer, og har klare blå blomster.

Faktaboks

Etymologi

gresk penta 'fem', og gresk glotta, 'tunge', og fra latin semper, 'alltid' og latin virens, 'grønn'

Vitenskapelig navn
Pentaglottis sempervirens
Beskrevet av
(L.) Tausch ex L.H.Bailey
Fremmedartstatus i Norge
LO – Lav risiko

Utseende

Pentaglottis sempervirens

Hestetunge har som mange blåblomstra rubladplanter rosa knopper. Vive Kirke, Himmerland, Danmark

Stenglene blir mellom 30 og 100 centimeter høye og har lange, opprette greiner. Bladene er breie nederst og smalner mot spissen. Stenglene er tett besatt med stive hår. Blomstene sitter i tette sidekvaster der som oftest kun en blomst er åpen av gangen. Blomstene har som de fleste i rubladfamilien, sammenvokst krone med et smalt, kort kronrør og femflika krage som er om lag en centimeter brei. Krona er klart blå, men har store hvite skjell i åpninga til krona. Frukta er delt i fire smånøtter som hos hestetunge har korte skaft og rynket overflate.

Utbredelse

Hestetunge er en innført art i Norge som har vært funnet med ujevne mellomrom på noen kystnære steder i Sør-Norge siden det første kjente funnet fra Kristiansund i 1872. Tidligere ble arten funnet i tilknytning til ballastplasser, men i seinere tid knyttes funn til dyrking som prydplante i hager og arten finnes som følge av hageutkast eller direkte spredning fra hager.

Hestetunge er vurdert til kategorien «Lav risiko (LO)» i Fremmedartslista basert på at sannsynligheten for etablering og sjølspredning vurderes som liten.

Artens naturlige utbredelse er Sørvest-Europa.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

hestetunge
Pentaglottis sempervirens
Tidligere vitenskapelig navn
Caryolopha sempervirens (L.) Fisch. & Trautv., Anchusa sempervirens L.
Artsdatabanken-ID
101042
GBIF-ID
2926130

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg