Havtermisk energi er energi som kan utvinnes fra havet ved å utnytte temperaturforskjellen mellom varmt overflatevann og kaldt bunnvann, eller mellom havet og omgivelsene.

Nyttbare temperaturforskjeller finnes i tropiske farvann. Her kan temperaturen i overflaten være rundt 25 °C, mens temperaturen på 1000 meters dyp typisk holder 5 °C. I arktiske områder kan temperaturforskjeller mellom temperert vann og en kald atmosfære utnyttes.

Havtermisk energi regnes som en fornybar energikilde. Den er stabil og tilgjengelig til enhver tid, noe som skiller den fra de fleste andre former for fornybare energikilder som er utpreget intermittente, det vil si at energitilgangen i stor grad styres av ikke-kontrollerbare fenomener i naturen som sol og vind.

Anvendelser

OTEC

Skisse som viser arbeidsprinsippene i et OTEC-anlegg

Av /Skisse som viser arbeidsprinsippene i et OTEC-anlegg.
Lisens: public domain

Den mest aktuelle anvendelsen av havtermisk energi er til produksjon av elektrisk energi ved hjelp av havvarmekraft (OTEC). Denne ressursen antas i et globalt perspektiv å utgjøre et svært stort energipotensial, og er av det amerikanske energidepartementet (US Department of Energy) estimert til å ligge mellom 3 og 1000 terawatt (TW). Foreløpig er havvarmekraft lite utbredt, og anslag på kostnadene ved å ta denne teknologien i bruk er usikre.

Ved siden av kraftproduksjon kan havtermisk energi utnyttes til en rekke formål, hvorav noen av de viktigste er omtalt nedenfor.

Avsalting

Forskjellen i vanntemperatur kan utnyttes til avsalting av havvann ved hjelp destillasjon. Ved å etablere et lavt trykk kan temperert overflatevann fra havet koke endog ved omgivelsestemperatur. For å kondensere vannet brukes kaldt vann fra dypere vann. Det kondenserte vannet er rent og kan brukes i vannforsyningen. Denne prosessen kan forbedres ved å knytte den til oppvarmet kjølevann fra et varmekraftverk, noe som bidrar til at temperaturgradienten øker.

Kjøleenergi

Kaldt sjøvann som hentes fra dypet kan brukes til såkalt frikjøling, som innebærer at kjøleenergi etableres uten bruk av kjølemaskiner. Kjøleenergi kan leveres til nærliggende industri eller til airconditionanlegg i bygninger.

Varmepumper

Varmepumper som brukes til oppvarming er avhengig av å hente varmeenergi fra en lavtemperert energikilde for å transportere den til et høyere temperaturnivå. Temperert havvann kan være en stabil og ubegrenset varmekilde for varmepumper.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg