Haukugle

haukugle

Haukugle
Haukugle, Larvik.
Haukugle
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Haukugle
Haukugle
Haukugle
Lisens: CC BY SA 3.0
Haukugla Sviland sandnes
Haukugla Sviland sandnes
Haukugle med musefangst
Haukugle med musefangst
Lisens: Vernet verk

Artikkelstart

Haukugle er en fugleart i uglefamilien. Lang stjert og tverrstripet underside gir assosiasjoner til våre hauker og er bakgrunnen for navnet på denne ugla. Den hører med til våre middels store ugler sammen med hornugle, jordugle og kattugle. Lengden er 35–40 centimeter og vekten rundt 300 gram. Til forskjell fra de fleste uglene våre er haukugla dagaktiv. Den sitter gjerne lett synlig i toppen av et tre når den speider etter smågnagere.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Surnia ulula
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)

Utbredelse

Haukugla hekker i Nord-Europa og rundt hele den nordlige halvkule. I Norge er den mest tallrik fra Midt-Norge og nordover. Den påtreffes i hekkesesongen hovedsakelig i bjørkebeltet og i høyereliggende barskog.

Formering

Haukugla er en såkalt smågnagerspesialist og hekker bare i år med god tilgang på slike. I slike år er haukugla tallrik, mens de neste år kan være nærmest fraværende. Den hekker i hule trær eller i store fuglekasser, men også på toppen av brukne trær. De 3–13 eggene ruges i 25–30 døgn. Ungene forlater reiret etter 23–27 dager. Haukugla kan være særdeles aggressiv ved reiret og da særlig når den har store unger.

Vandringer

Haukugla kan opptre som invasjonsfugl.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

haukugle
Surnia ulula
Tidligere vitenskaplig navn
Surnia ulula ulula
Artsdatabanken-ID
4629
GBIF-ID
2497894

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg