haukugle

Haukugle, Larvik.
Haukugle
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Haukugle
Haukugle
Lisens: CC BY SA 3.0

Haukugle, fugleart i uglefamilien. Lang stjert og tverrstripet underside gir assosiasjoner til våre hauker og er bakgrunnen for navnet på denne ugla. Den hører med til våre middels store ugler sammen med hornugle, jordugle og kattugle. Lengden er 35–40 cm og vekt ca. 300 gram. Til forskjell fra de fleste uglene våre er haukugla dagaktiv. Den sitter gjerne lett synlig i toppen av et tre når den speider etter smågnagere.

Faktaboks

også kjent som:
Surnia ulula

Utbredelse

Hekker i Nord-Europa og rundt hele den nordlige halvkule. I Norge er den mest tallrik fra Midt-Norge og nordover. Den påtreffes i hekkesesongen hovedsakelig i bjørkebeltet og i høyereliggende barskog.

Formering

Haukugla er en såkalt smågnagerspesialist og hekker bare i år med god tilgang på slike. I slike år er haugla tallrik, mens de neste år kan være nærmest fraværende. Hekker i hule trær eller i store fuglekasser, men også på toppen av trær som er brukket. De 3–13 eggene ruges i 25–30 døgn. Ungene forlater reiret etter 23–27 dager. Haukugla kan være særdeles aggressiv ved reiret og da særlig når den har store unger.

Vandringer

Kan opptre som invasjonsfugl.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg