Maliki-skolen, en av de fire sunniislamske lovskolene. Navnet er etter Malik ibn Anas (716–795), en av de store rettslærde i islams tidlige historie, som også kalles Imamen fra Medina fordi han tilbrakte hele sitt liv i Medina og bygde på tradisjonene derfra. Han tilskrives verket al-muwatta ('Den jevne vei'), som er ett av de første verk i islamsk rettsvitenskap.

Faktaboks

Uttale
mˈaliki-skolen

Maliki-skolen fremhever prinsippet om malasha, det felles gode, som retningsgivende for juridiske avgjørelser; lokal sedvanerett (urf), som for eksempel berbernes sedvanerett, ble også akseptert, men alltid under forutsetning av at denne ikke var i konflikt med sharia-rettslige bestemmelser.

Maliki-skolen er så godt som enerådende i Marokko, Algerie, Tunisia og Libya, og følges av flertallet av muslimer i Sør-Egypt og i Sudan. Maliki-skolen har også tallrike tilhengere i Vest- og Sentral-Afrika, for øvrig er små maliki-grupper spredt over store deler av den muslimske verden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg