Av .

Artikkelstart

Gul anakonda, Eunectes notaeus, er en reptilart i familien boaslanger. Den lever i sørlige deler av Sør-Amerika. Det er en stor og kraftig slange, som kan bli cirka 3,7 meter lang og veie inntil 30 kg. Den finnes helst i sumper og oversvømte gressmarker, der den jakter pattedyr, fugl og kaimaner, som drepes ved kvelning. Den blir i blant holdt som hobbydyr, men har rykte for å være aggressiv og uforutsigbar.

Faktaboks

Også kjent som

Eunectes notaeus; engelsk navn: Yellow Anaconda

Beskrivelse

Den er en stor kvelerslange, men likevel mindre enn den grønne anakonda. Gjennomsnittslengde 3,7 (2,4-4,6) meter. Gjennomsnittsvekt 30 kg, men kan bli inntil 50 kg. Hunnen er større enn hannen. Bunnfargen er gul eller grønngul med brune og svarte bånd og flekker. Dette gir dem god kamuflasje både i grumset vann og i skogbunnen.

Habitat

Arten tilbringer det meste av tiden i vann i sumper, oversvømt savanne eller sakteflytende elver. Den kan også påtreffes på land for eksempel ved forflytning fra et vassdrag til et annet. I tørketiden kan den søke tilflukt i hulrom på bakken eller langs elvebredder.

Utbredelse

Gul anakonda finnes i sørlige deler av Sør-Amerika: Bolivia, sørvestlige deler av Brasil, Paraguay, Uruguay, nordøstlige Argentina.

Status

Artens status er uavklart. Vi vet at den blir beskattet for skinnet, og den blir også fanget for hobbydyrmarkedet.

Føde

Den gule anakonda kan forsyne seg med relativt store byttedyr som hjort og navlesvin, men for øvrig vil den ta det som er tilgjengelig i våtmarkene både av pattedyr, fugl, fisk, skilpadder og kaimaner. De angriper fra bakhold og dreper byttet ved kvelning. Den jakter helst i perioden fra juni til november når vannstanden er høy og kan overleve flere måneder uten å spise. I fangenskap regnes den for aggressiv, upålitelig og farlig for mennesker, men rapporterte angrep på mennesker er sjeldne.

Reproduksjon

Individene lever for seg selv det meste av året, men de møtes i paringstiden. Kurtise og paring kan strekke seg over flere måneder. Graviditeten varer cirka seks måneder. Ungene må klare seg på egen hånd fra fødselen av. Man har observert hybrider mellom gul anakonda og den nært beslektede sortflekkete anakonda. Normal levetid i naturen er 15 til 20 år.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg