grafittmoderert reaktor

Artikkelstart

Grafittmoderert reaktor er en kjernereaktorsom bruker karbon som nøytron-moderator. Som kjølemiddel brukes enten vann eller gass.

Reaktoren gjør det mulig å bruke et brensel av naturlig uran som ikke er anriket. Flere av de tidlige reaktortypene som ble bygd var av typen grafittmoderert, blant annet Chicago Pile-1, som var verdens første kjernereaktor som ble bygd for kontinuerlig drift (1943).

Et problem med bruk av grafittmodererte reaktorer er at grafitt er brennbar, hvorved reaktoren kan ta fyr. Det har vært flere alvorlige kjernekraftulykker knyttet til drift av grafittmodererte reaktorer, hvorav de mest kjente er brannen i Windscale og Tsjernobyl-katastrofen. Ulykken i Windscale skyldes bruk av prosesser som ikke var grundig nok utprøvd på forhånd, og det var uranbrenselet som tok fyr, mens skadene på grafittmoderatoren var små. Katastrofen i Tsjernobyl ble ikke utløst av grafitten, men som følge av overoppheting og tilgang på luft, tok grafitten fyr som dermed bidro til å forverre hendelsesforløpet.

Eksempler på grafittmodererte kjernereaktorer

Reaktor Kjølemiddel
Chicago Pile-1 gass
Magnox gass
AGR gass
RBMK vann
Pebble bed gass

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg