Gråstrupedykker på reiret. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Gråstrupedykker av Bruce Coleman Ltd./KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

Gråstrupedykker, fugleart i dykkerfamilien. Veier 500–900 gram, omtrent like mye som en lirype. Har kastanjebrun hals, svart kalott og nakke, grå kinn og strupe. Oversiden er brunsvart og undersiden hvit. Om vinteren forsvinner den brune halsfargen. Hekker oftest ved små, delvis gjengrodde vann. Gråstrupedykkeren er utbredt i østre deler av Europa og deler av Asia og Nord-Amerika. Er i Norge kun påvist hekkende i Troms, men sees ofte langs kysten utenom hekketiden, spesielt i Midt-Norge. De nærmeste hekkeområdene for øvrig er i Sverige, Finland og Danmark. Det foregår trolig et årvisst trekk av fugler fra Nord-Sverige og Finland til kysten av Midt-Norge.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.