prærierev

Reven har typiske svarte flekker på siden av snuten og svart haletipp.
Katterev av /US Fish and Wildlife Service. CC BY 2.0

Prærierev er en liten rev i Nord-Amerika og en art i hundefamilien.

Faktaboks

Også kjent som

Vulpes velox

Præriereven lever i det vestlige Nord-Amerika og er nært beslektet med krattreven. De to artene hybridiserer i en liten sone. De er forøvrig nært i slekt med fjellrev.

Beskrivelse

Præriereven er liten, med kroppslengde rundt 50 centimeter, halelengde rundt 30 centimeter og vekt rundt 2 kilogram. Hannen er litt større enn hunnen. Den er grå over ryggen, men mer gulfarga nedover kroppssidene, på føttene og under magen og halen. Reven har typiske svarte flekker på siden av snuten og svart haletipp. Pelsen er temmelig kort. Ørene er ganske lange. Den kan være vanskelig å skille fra krattreven på utseendet. På engelsk kalles den for «swift fox», som kan bety «rappfotet».

Levevis

Præriereven lever hovedsakelig på prærie med kort gras, men kan også leve i jordbrukslandskap. Den spiser mest gnagere, haredyr og insekter. Ellers spiser den både fugler, krypdyr, åtsler og frukt. Præriehunder er viktig føde. Præriereven er mest nattaktiv og jakter som regel aleine.

Unger fra tidligere kull kan bli værende og hjelpe til med å fostre opp et nytt valpekull. Kullstørrelsen er 1–7 valper. Ungene avvennes 6–7 uker gamle, men blir værende sammen med foreldrene til de er 4-6 måneder gamle. Hiet brukes hele året, både som skjulested mot rovdyr, for å unngå ekstreme temperaturer og til å oppfostre små valper i. Præriereven er svært avhengig av å ha et hi tilgjengelig. Den graver det enten ut selv eller overtar hi som andre arter har gravd.

Utbredelse

Præriereven finnes i det store prærielandskapet fra det sørlige Canada til Texas. Den ble utrydda i Canada som følge av at prærien ble tatt i bruk til jordbruk. Oppdrett i fangenskap med påfølgende utsettelse gjeninnførte arten, den regnes nå som trua av utryddelse i Canada. Oppdyrking av prærien er fortsatt den største trusselen. Landskapsendringer kan også føre til mer konkurranse med og predasjon fra rødrev og coyote.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg