glimlampe

Artikkelstart

Glimlampe er en lampe som benytter et elektrisk gassutladningsrør med kalde elektroder og liten elektrodeavstand. Det dannes dermed ingen positiv søyle i røret (se gassutladning).

Faktaboks

Også kjent som

glimlys

Gassfyllingen i en glimlampe er vanligvis en blanding av helium og neon. Lyset man ser er det negative glødelyset som ligger som et sjikt omkring katoden. Her ligger også omtrent hele potensialfallet. Dette avhenger av katodematerialet og gassfyllingen.

I en glimlampe med aluminiumkatode og luftfylling vil den elektriske spenningen være cirka 300 volt, med bariumbelagt katode og fylling av edelgass er potensialfallet cirka 70 volt. Potensialfallet er praktisk talt uavhengig av hvor mye strøm som går gjennom lampen, og lampen kan derfor brukes til spenningsstabilisering.

Lampene lyser svakt fordi effektforbruket er lite. Man kan få glimlamper for 220 volt spenning og med effektforbruk på under 1 watt, noe som ikke lar seg gjøre med glødelamper. Glimlamper egner seg godt som indikator eller varslingslamper, for å vise om spenning er tilkoblet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg