Glassfagarbeider, yrkesutøver som arbeider med tilskjæring og innsetting av glass og glassprodukter og industriell fremstilling av glassprodukter til ulike formål. Tidligere ble ofte svennene kalt glassmester.

I utdanningen skilles det nå mellom glassfag, blyglassmester og glass-sliper. Til glassfaget hører arbeid som montering av glass i dører og fasader, produksjon av isolerglass, herding og laminering. Innramming av bilder er også en del av faget. Opplæringen for å bli glassfagarbeider skjer normalt ved ett år i videregående skole og tre år i lære i bedrift. Det er lagt inn betydelig teoriopplæring i løpet av læretiden.

I den gamle laugstiden ble glassmesterne også kalt glassmakere og glarmestere. Som håndverksfag opptrer glassmesterfaget i norske byer omkring 1550, da man begynte å bruke vinduer i privathus. De tidligere glassmestere var for en stor del også glassmalere, og da glassmaleri ble mindre alminnelig på 1700-tallet, gikk faget tilbake. Med den omfattende bruk av glass som byggemateriale er faget nå av stor betydning.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.