Glassfagarbeider, yrkesutøver som arbeider med tilskjæring og innsetting av glass og glassprodukter og industriell fremstilling av glassprodukter til ulike formål. Tidligere ble ofte svennene kalt glassmester.

I utdanningen skilles det nå mellom glassfag, blyglassmester og glass-sliper. Til glassfaget hører arbeid som montering av glass i dører og fasader, produksjon av isolerglass, herding og laminering. Innramming av bilder er også en del av faget. Opplæringen for å bli glassfagarbeider skjer normalt ved ett år i videregående skole og tre år i lære i bedrift. Det er lagt inn betydelig teoriopplæring i løpet av læretiden.

I den gamle laugstiden ble glassmesterne også kalt glassmakere og glarmestere. Som håndverksfag opptrer glassmesterfaget i norske byer omkring 1550, da man begynte å bruke vinduer i privathus. De tidligere glassmestere var for en stor del også glassmalere, og da glassmaleri ble mindre alminnelig på 1700-tallet, gikk faget tilbake. Med den omfattende bruk av glass som byggemateriale er faget nå av stor betydning.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.