Gjeldsregister, et register over befolkningens gjeld.

I Norge i dag gir gjeldsregistrene oversikt over nordmenns usikrede gjeld, herunder forbrukslån, kredittkortgjeld og delbetaling.

Formålet med gjeldsregistrene er å forhindre gjeldsproblemer. De gjør at banker og andre som gir kreditt kan sjekke en persons eksisterende forbruksgjeld når de vurderer en lånesøknad.

Gjeldsinformasjonsloven regulerer hvilke institusjoner som kan få tilgang på opplysninger fra gjeldsregistrene. Hovedsakelig blir det gitt tilgang til banker og finansforetak, Husbanken, Statens pensjonskasse og kommuner i forbindelse med låne- og kredittsøknader. Norges Bank, Finanstilsynet og Statistisk Sentralbyrå kan hente ut nøkkeltall fra registrene, mens kredittopplysningsbyråer får tilgang til informasjon ved en kredittvurdering.

Enkeltpersoner får innsyn i egne opplysninger ved å logge inn med BankID.

Følgende tre selskaper har i dag konsesjon til å drive som gjeldsinformasjonsforetak: Gjeldsregisteret AS, Norsk Gjeldsinformasjon AS og Experian Gjeldsregister AS.

Historie

I 2013 fremmet Regjeringen Stoltenberg II et forslag om å etablere et norsk gjeldsregister i offentlig regi. Forslaget ble trukket av Regjeringen Solberg samme år, men i 2016 sendte Solberg-regjeringen et forslag om privat gjeldsregister på høring. Som et resultat trådte den nye gjeldsinformasjonsloven i kraft 1. november 2017. Gjeldsregistrene har vært i bruk siden 1. juli 2019.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg