Statens Pensjonskasse, tjenestepensjonsordning for statsansatte opprettet i 1917, som reguleres etter bestemmelser i pensjonsloven av 28. juli 1949 med senere endringer.

Statens Pensjonskasse forvalter tjenestepensjonsordningen for tilsatte i staten, store deler av undervisnings- og forskningssektoren og flere andre virksomheter.

I 2014 var 1600 virksomheter og 1 020 000 personer er knyttet til Statens Pensjonskasse som medlemmer eller pensjonister. SPK forvalter pensjonsrettigheter på 432 milliarder kroner og er dermed Norges største tjenestepensjonsordning.

Ordningen er en videreføring av Den norske Enkekasse og pensjonsordningene for Statens Tjenestemænd, for statens arbeidere og Statsbanenes Pensjonskasse.

Pensjonsordningen omfatter alders-, uføre-, og etterlattepensjoner. Hovedregelen for alders- og uførepensjon er at medlemmer med full opptjening får en samlet pensjon på 66 prosent av tidligere lønn. Pensjonene reguleres i takt med grunnbeløpet i folketrygden.

For pensjonister som har rett til pensjon fra folketrygden, reduseres statspensjonen etter reglene i samordningsloven. Pensjonsrettighetene er etter loven garantert av staten, og de utgifter som ikke dekkes av arbeidsgivernes og medlemmenes innskudd på 2 prosent av lønnen, avkastning og fonds med mer, dekkes ved årlig bevilgning over statsbudsjettet.

Statens Pensjonskasse administrerer også yrkesskadeforsikring, gruppelivsforsikring og boliglån for medlemmer, og de forvalter egne pensjonsordninger for blant annet statsråder og utbetaling av pensjon for stortingsrepresentanter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.