BankID er en norsk personlig elektronisk identitet som kan benyttes til autentiseringInternett. BankID kan også brukes til digital signering.

BankID kan benyttes med en fysisk kodebrikke eller på mobiltelefon. BankID gir tilgang til offentlige tjenester på høyt sikkerhetsnivå (nivå 4). BankID gir også tilgang til alle elektroniske banktjenester, for eksempel til å søke om lån eller signere lånepapirer elektronisk.

Identitetsløsningen er utviklet av finansbransjen og ble tatt i bruk i 2004. I dag brukes BankID av alle norske banker. I tillegg kan løsningen tas i bruk av alle virksomheter som vil tilby en sikker identifisering på nett. En persons BankID-avtale vil formelt være knyttet til en bestemt bank, men kan benyttes på alle tjenester som støtter BankID.

Ulike typer

Den opprinnelige løsningen til BankID, som omtales som kun BankID, baserer seg på en fysisk kodebrikke som distribueres av kundens bank. I praksis ble denne opprinnelige utgaven av BankID en samling av forskjellige kodebrikke-løsninger som ulike banker alt hadde, og de fleste kunder kunne benytte samme kodebrikke videre. Løsningen fungerer ved at banken alltid vet hva de neste kodene som kodebrikken genererer vil være. For økt sikkerhet krever denne løsningen også at et passord tastes inn sammen med koden fra kodebrikken. Dette er dermed en to-faktor autentisering.

BankID mobil har for de fleste blitt den foretrukne formen for BankID, da man slipper å ha med seg en fysisk kodebrikke. Ved bruk av BankID mobil viser tjenesten en kode bestående av to tilfeldig valgte ord, som også sendes til brukerens mobil. Samsvarer koden som vises på mobilen med det som tjenesten viser, taster brukeren inn en personlig PIN-kode i mobilen for å bekrefte. Løsningen har slitt med en del driftsproblemer, spesielt knyttet til den tette integreringen med mobilens SIM-kort, SMS-meldinger og avhengigheten av teleoperatørerne.

I 2022 lanseres en ny oppdatert utgave av BankID som baserer seg på en mer standardisert app for Android og iOS. Denne utgaven går under navnet BankID-app og fungerer ved at appen ber deg bekrefte at det er du som forsøker gjøre en handling i tjenesten. I tillegg kreves det et personlig passord i tjenesten, slik som med den opprinnelige kodebrikken.

Alle de tre BankID-løsningene er tenkt å eksistere side om side.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg