Gallikanske kirke er navnet på den katolske kirke i Frankrike brukt av dem som har villet hevde en fransk nasjonalkirke, relativt uavhengig av Roma, det vil si gallikanisme, i motsetning til ultramontanisme, som hevder pavens overherredømme.

Faktaboks

Uttale
gallikˈanske kirke

Den gallikanske kirke har tradisjoner tilbake til Pipin og Karl den store. Den pragmatiske sanksjon, utstedt i Bourges i 1438 av den franske geistlighet, forsvarte den franske kirkes rett til å forvalte sine eiendommer uavhengig av pavestolen. Den ble opphevet av konkordatet i Bologna i 1516, som gav den franske kongen rett til å utnevne biskoper og andre høye kirkelige embetsmenn. Ludvig 14 lot i 1682 avholde et kirkemøte i Paris som vedtok fire artikler, kjent som de fire gallikanske artikler, formulert av biskop Jacques Bénigne Bossuet:

  1. Pavens myndighet gjelder bare i åndelige spørsmål.
  2. Et alminnelig kirkemøte står over paven.
  3. Pavens makt i Frankrike er innskrenket ved den franske kirkes gamle rettigheter.
  4. Pavens dom i lærespørsmål er bare gyldig hvis den godkjennes av den alminnelige kirke.

På 1800- og 1900-tallet ble ultramontanismen herskende i Frankrike, særlig på grunn av statsmaktens antiklerikale holdning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg