Annonsevare er programvare og tjenester som presenter brukerne annonser for å skaffe utviklerne, driftere eller eierne inntekter. Annonsenes innhold er som regel ikke direkte koblet til utvikleren, men disse mottar penger fra annonsørene basert på visninger, klikk og kjøp.

Faktaboks

Også kjent som

adware, advertising software

Ofte forekommer denne metoden for finansiering i apper og programvare som er gratis, og brukerne kan velge å kjøpe en betalt versjon for å slippe annonsene. Annonsevare i denne formen skal ha en avtaletekst som forklarer virkemåte og omfang for brukeren. Annonseringen skal også være begrenset til bruken av programvaren eller tjenesten.

Det er imidlertid en glidende overgang fra en inntekstgenerering gjennom normal annonsering til mer oppfinnsomme måter å lure eller tvinge brukerne til klikk og kjøp.

Skadevare

Annonsevare benyttes også ofte som begrep på en gruppe skadevare. Her installeres ofte programvaren som viser annonsene i det skjulte og er vanskelig å fjerne. Brukerne lures til å klikke, og i noen tilfeller kan klikk også gjøres automatisk på brukernes vegne. Annonsevare i form av skadevare er også ofte mer aggressiv, og kan vise annonser som er vanskelige å fjerne uten å klikke.

Enkelte varianter infiltrerer også nettleseren og kan endre annonsering på velkjente nettsider til versjoner som gir bakmennene inntekter.

Denne formen for skadevare ansees av mange å være mindre sikkerhetskritisk. Av den grunn benyttes også ofte kategoriseringen grayware i stedet for skadevare. Den kan likevel få store konsekvenser for personvernet. All skadevare kan også, tilsiktet eller ei, medføre sårbarheter og sikkerhetshull. Det at man ikke har kontroll på, og oversikt over, programvare i sin egen maskin er en utfordring i seg selv, uavhengig av nyttelast.

Personvern

For å gi brukeren mest mulig relevante annonser, som i sin tur gir bakmennene mest mulig inntekter, overvåkes ofte nettaktivitet som avslører interesser og handlingsmønstre. Dette omtales ofte som profilering. Denne overvåkningen kan gjøres via informasjonskapsler i nettsteder eller ulike former for spionvare (skadevare).

Slik overvåkning kan fort gå på bekostning av personvernet og er ikke alltid godt opplyst i avtaletekster. I tillegg til direkte bruk av innsamlet informasjon, kan usikker oppbevaring og videresalg av informasjonen være andre problemer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg