frisiske bevegelse

Artikkelstart

Den frisiske bevegelse er en sammenslutning av frisiske foreninger, interessegrupper og enkeltpersoner som arbeider for å bevare frisisk kultur og frisiske språk.

Faktaboks

Uttale
frˈisiske bevegelse
Også kjent som

tysk Friesische Bewegung

vestfrisisk Fryske Beweging

Bevegelsen kan føres tilbake til begynnelsen av 1800-tallet, til romantikken og nasjonalromantikken som satte søkelys på folkediktning og folkets historiske røtter. I 1844 ble Selskip foar Fryske Taal- en Skriftekennisse grunnlagt i Vest-Friesland (Frysland og Groningen) i Nederland.

I nordfrisisk språkområde i Tyskland skjedde det en tilsvarende bevegelse som fokuserte på frisisk kultur og språk. Særlig prester og lærere engasjerte seg i dette arbeidet.

Som ledd i den politiske og kulturelle ensrettingen av Tyskland (Gleichschaltung) under nasjonalsosialismen ble den frisiske bevegelsen satt ut av spill.

I årene etter andre verdenskrig økte engasjementet rundt frisisk, både i det nordfrisiske og vestfrisiske språkområdet. Etter demonstrasjoner og protester i den nederlandske provinsen Friesland for retten til å bruke frisisk språk, ble frisisk (vestfrisisk) innført som forvaltnings- og undervisningsspråk i 1955.

I dag er frisisk (vestfrisisk) likestilt med nederlandsk som offisielt språk i Friesland i Nederland. I Tyskland er frisiske språk anerkjente minoritetsspråk (nordfrisisk og saterfrisisk). Mellom frisere i Tyskland og Nederland er det et nært kulturelt samarbeid.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg