Groningen (provins i Nederland)

Artikkelstart

Groningen er en provins lengst nordøst i Nederland, mellom Vadehavet og munningen av Ems i nord og provinsene Drenthe og Friesland i sør; 2344 kvadratkilometer med 583 211 innbyggere (2017). Hovedstad er Groningen.

Faktaboks

Uttale
γrˈå:niŋən

Natur

Av de frisiske øyer utenfor kysten hører Rottumeroog, Rottumerplaat og et par mindre til Groningen. Størstedelen av landet er lavt og flatt. Jordbunnen er dels marine avsetninger av leire og sand, marsk, fruktbar og vel dyrket, dels skrinn jord på underlag av istidsgrus, med store torvmyrer i øst, nå drenert og oppdyrket.

Næringsliv

Her dyrkes særlig rug, havre og poteter, men i de mer fruktbare nordlige delene av provinsen dyrkes også hvete, bygg, grønnsaker, sukkerbeter med mer. Store naturgassforekomster ved landsbyen Slochteren har skapt grunnlaget for en betydelig industrialisering. Viktige industrigrener er metallurgisk, kjemisk og tekstilindustri.

Naturgassfeltet ved landsbyen Slochteren, som ble oppdaget i 1959, hadde opprinnelig ca. 2690 milliarder m3 utvinnbar gass og var verdens største felt. Det store gassfunnet gav støtet til utforskningen av olje- og gassressursene i Nordsjøen. De geofysiske undersøkelsesmetodene som ble utviklet på denne tiden, gjorde det for første gang mulig for oljeselskapene å utforske geologiske strukturer 3 km eller dypere under overflaten. Reservoaret er en blokkforkastet ørkensandstein fra undre perm (rotliegendes), med steinsalt fra øvre perm (zechstein) som forsegling ovenpå. Strukturen er en flat antiklinal; reservoaret har et areal på 780 km2 og strekker seg inn i Tyskland.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg