Livsløpstre i tåke

Forekomster av store og gamle trær er viktig for det biologiske mangfoldet i skogen. Mange arter er avhengige av hulrom og grove sprekker i barken som ofte dannes i eldre trær. For å sikre forekomsten av slike trær, har myndighetene stilt krav om at det under hogst skal settes igjen et visst antall livsløpstrær, som skal stå urørt i skogen slik at de kan gjennomføre hele sitt naturlige livsløp.

Livsløpstre i tåke
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Livsløpstre er et tre som av miljøhensyn skal stå igjen ved all skogbehandling, og som skal bli liggende igjen i skogen når det dør.

Faktaboks

Også kjent som

evighetstre

Forekomster av store og gamle trær er viktig for det biologiske mangfoldet i skogen. Mange arter er avhengige av hulrom og grove sprekker i barken som ofte dannes i eldre trær. For å sikre forekomsten av slike trær, har myndighetene stilt krav om at det under hogst skal settes igjen et visst antall livsløpstrær, som skal stå urørt i skogen slik at de kan gjennomføre hele sitt naturlige livsløp. Det omfatter også fasen der treet er dødt og brytes ned.

Norsk PEFC Skogstandard fastsetter krav om livsløpstrær og død ved. Som hovedregel skal det settes igjen gjennomsnittlig ti stormsterke trær per hektar som livsløpstrær. Blant livsløpstrærne skal det være både dominerende og sjeldne treslag, men ikke fremmede arter som er plantet inn. Livsløpstrærne velges primært blant de eldste trærne i bestandet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg