Bærlyngskog med furutrær

Bærlyngskog er vanlig over hele landet, men har størst utbredelse i nedbørfattige innlandsstrøk. På smeltevannsavsetninger og elveterrasser får den sin beste utvikling, med jevn, rettstammet furuskog – nærmest som søylehaller. Bærlyngskog opptrer også på morenemark i åstraktene.

Av .

Bærlyngskog er en skogtype som er vanlig over hele Norge, men har størst utbredelse i nedbørfattige innlandsstrøk.

Faktaboks

Også kjent som

T4-C-5 bærlyngskog

På smeltevannsavsetninger og elveterrasser får den sin beste utvikling, med jevn, rettstammet furuskog – nærmest som søylehaller. Bærlyngskog opptrer også på morenemark i åstraktene.

Dette er furumark, men ofte finnes det et undersjikt av gran som forynger seg i halvskyggen under furutrærne. Som navnet antyder er undervegetasjonen dominert av tyttebær og blåbær, i åstraktene også fjellkrekling. Her er lite urter og gras, men smyle kan dominere i lysåpninger og på hogstflater. Skogbunnen er dekket med moser, mest furumose og etasjemose, i tørre strøk også lav.

Bærlyngskog dekker 20 prosent av skogarealet i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg